Beleef de Bevrijding van Guernsey

Kanaaleiland Guernsey heeft een roemrijke geschiedenis. Dat is vooral te danken aan de strategische ligging in Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk. Vooral de Duitse bezetter heeft er in de Tweede Wereldoorlog haar sporen achtergelaten. Op 9 mei viert het eiland voor de 70ste keer Bevrijdingsdag, een belangrijke en aangrijpende dag. Bezoek daarom vanaf 25 april de festiviteiten die rond deze dag worden georganiseerd.
The Guernsey Event Company - 68th Liberation Day 2013

Rondleidingen

Tot de activiteiten behoren een speciale serie rondleidingen, wandelingen met gids en bevrijdingsfeesten. De deuren van oorlogsbunkers en andere historische gebouwen gaan open en op Bevrijdingsdag gaat de vlag uit. Via Sunair boek je eenvoudig een voordelige pakketreis naar dit mooie eiland, inclusief rechtstreekse vlucht en hotel of appartement.

 

ZIE OOK: 11 smaakvolle wandelingen op Guernsey

 

De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor de eilanders de meest ingrijpende gebeurtenis van de 20ste eeuw. Op 18 juni 1940 werden ouders voor de keuze gesteld om hun kinderen te laten evacueren. Ze kregen vier uur de tijd om een besluit te nemen dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor hun verdere leven. Tien dagen later beleefde Guernsey de eerste luchtaanval en op 30 juni begon de bezetting. Binnen de kortste keren waren er net zoveel Duitse soldaten als bewoners op het eiland. De Kanaaleilanden werden omgebouwd tot de meest versterkte gebieden van Europa.

 

 

De meeste bunkers en batterijen bestaan nog steeds en sommige zijn toegankelijk voor het publiek. Hoewel de oorlog op dinsdag 8 mei 1945 voorbij was in Europa, weigerde de Duitse commandant de Kanaaleilanden over te geven tot de vroege uren van 9 mei. Dit is dan ook de datum van Bevrijdingsdag op Guernsey.

Comments are closed.