Opening Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Op 12 november wordt in Eindhoven het Van Gogh- Roosegaarde fietspad geopend. Met de opening van het fietspad start ook het internationale themajaar Van Gogh 2015. Het fietspad is uniek. Geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh, verenigt het innovatie en design met cultureel erfgoed en toerisme. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is gerealiseerd door Heijmans naar een ontwerp van Daan Roosegaarde en maakt onderdeel uit van de Brabantse Van Gogh fietsroute.

Eindhoven

Op 12 november 2014, wordt in Eindhoven het Van Gogh-Roosegaarde fietspad officieel geopend. Vanaf 13 november is het fietspad voor iedereen vrij toegankelijk. Bezoekers zullen in de schemering verrast worden door een ontwerp van licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht Van Vincent van Gogh. Heijmans ontwikkelde speciaal daarvoor samen met kunstenaar Daan Roosegaarde een innovatieve technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Hierdoor ontstaat een spel van licht en poëzie. Roosegaarde: ‘Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat’.
 
ZIE OOK: Eindhoven Airport start winterseizoen met 5 nieuwe bestemmingen
 

Brabant: Vincents homeland

Het fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh fietsroute die de erfgoedlocaties van Vincent van Gogh in Brabant, Vincent’s Homeland, verbindt. De wereldberoemde schilder maakte in Nuenen zijn eerste meesterwerk De aardappeleters en legde ook de Opwettense Watermolen en de Colse watermolen vast in zijn schilderijen. Tussen die twee molens ligt vanaf november het nieuwe fietspad, dat zo de brug slaat tussen hedendaags design, innovatie, cultureel erfgoed en toerisme in Brabant.

Van Gogh 2015

Met de opening van het fietspad op 12 november, start het internationale themajaar Van Gogh 2015. In 2015 wordt het 125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) herdacht met een veelzijdig cultureel programma onder het motto 125 jaar inspiratie. Dit programma is vormgegeven door Van Gogh Europe, bestaande uit Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant, Mons 2015 en de Franse partners. Musea, erfgoedlocaties en culturele evenementen schenken, gedurende het hele jaar, aandacht aan het werk, leven en de inspiratiebronnen van Van Gogh.
 

 

Het themajaar is een initiatief van NBTC Holland Marketing in samenwerking met RBT KAN en VisitBrabant om een impuls te geven aan het buitenlandse bezoek aan Nederland. Daarbij zetten de partners in op het spreiden van bezoekers in tijd en ruimte en de regio’s Gelderland en Noord-Brabant spelen daar op in.

Gebiedsontwikkeling Brainport-Oost

Met de realisatie van het Van Gogh-Roosegaarde fietspad krijgt het gebied Brainport-Oost een impuls om te ontwikkelen tot landschapspark. De gemeente Eindhoven stelde, naast een financiële bijdrage, onder meer het terrein ter beschikking dat dient als proeftuin voor de ontwikkeling van het fietspad. De partners investeren in dit innovatieve fietspad gezamenlijk €700.000 (voor onder meer ontwikkeling, uitvoering, opleiding gidsen en internationale marketing). De helft daarvan betreft een subsidie van de Provincie Noord-Brabant, deze maakt deel uit van een totale investering van 19 miljoen euro in het gebied dat moet gaan fungeren als het groene hart van de regio.

Comments are closed.