Nominaties Zilveren Camera bekend

Wat is de beste persfoto van 2014? De winnaar van de Zilveren Camera – de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland – wordt aanstaande zondag 25 januari bekend gemaakt door presentator Wilfried de Jong in het Fotomuseum Den Haag. De prijs bestaat 66 jaar en wordt voor de 62e keer uitgereikt. Tevens worden de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs uitgereikt. De genomineerden worden vandaag bekend gemaakt. De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s is te zien van 24 januari t/m 9 maart in het Fotomuseum Den Haag.
zilveren-camera-2014

Zilveren Camera

Uit de inzendingen van 664 deelnemers die in totaal 5397 beelden in zeven categorieën instuurden, heeft de jury 42 nominaties geselecteerd. Deze staan vandaag vanaf 12.00 uur op de website van de Zilveren Camera. De winnaar ontvangt zondag in Den Haag een bedrag van 2500 euro.
 
ZIE OOK: Tiplijst evenementen 2015 in Den Haag
 
Het aanbod was volgens de jury, bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten, ook dit jaar weer zeer divers. De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vermoedelijke aanslag op de MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland. Maar er is ook ruimschoots aandacht voor de landelijke politiek, zoals de Zwarte Piet-discussie, en voor de grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji. Bij de nominaties zit behalve werk dat groot nieuws in binnen- en buitenland verslaat, ook fotografie die de aandacht vestigt op kleinere, persoonlijke en onderbelichte kwesties als dierenopvang, immense vreugdevuren en verjaardagen.
nominaties-zilveren-camera-collage-2014

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek

Bij deze prijs gaat het om verkennen van grenzen. Het aantal projecten was dit jaar beperkt en een aantal inzendingen komt bovendien niet voor de prijs in aanmerking omdat er geen sprake is van een journalistiek project of vanwege het ontbreken van echt vernieuwende elementen. Toch is de jury positief over twee projecten die zij met volle overtuiging nomineerde. In willekeurige volgorde: Refugee Republic is een interactieve online documentaire van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia-journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser. Het is een journalistieke verkenning van het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. De andere nominatie die veel bewondering oogstte bij alle juryleden is Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.

Nationale Portretprijs

Dit jaar hebben de juryleden van de Nationale Portretprijs 150 portretten van 29 verschillende fotografen verzameld om een shortlist van vijf genomineerde portretten samen te kunnen stellen. Over het algemeen vond de jury de spoeling nogal dun; er was weinig vernieuwing te constateren en er werd weinig lef getoond. Niettemin was de jury erg onder de indruk van vijf opvallende portretten. De nominaties voor de Nationale Portretprijs 2014 zijn (in alfabetische volgorde):
 

 
c de Groot (1964), met een portret van advocaat Theo Hiddema, 2014 (voor Volkskrant Magazine). Hans de Kort (1963), met een portret van fotograaf Kadir van Lohuizen, 2014 (voor privéproject). Robin de Puy (1986), met een portret van beeldend kunstenaar Herman de Vries, 2014 (voor Kunstbeeld / Stedelijk Museum Schiedam). Mike Roelofs (1981), met een portret van voetballer Georginio Wijnaldum, 2014 (voor PSV Magazine). Gerard Wessel (1960), met een portret van actrice en presentatrice Katja Römer-Schuurman, 2014 (voor Volkskrant Magazine).

Vanaf 15:30 uur is de uitreiking zondag live te volgen op de websites van de Zilveren Camera en PhotoQ.

Comments are closed.