Tentoonstelling Emo Verkerk opgedragen aan oud-galeriehouder

“Als er bij thuiskomst twee berichten op zijn antwoordapparaat stonden, één van een verzamelaar en één van een kunstenaar, dan belde hij steevast eerst de kunstenaar”. Emo Verkerk is vol lof over zijn oud-galeriehouder Adriaan van Ravesteijn die vorige week overleed. Van Ravesteijn leidde van 1968 tot 2001 samen met zijn partner Geert van Beijeren de toonaangevende galerie Art & Project. Ze bezaten bovendien een zeer uitgebreide, belangwekkende kunstcollectie die tegenwoordig grotendeels is ondergebracht in diverse musea in binnen- en buitenland.


Emo Verkerk

Het Gemeentemuseum Den Haag ontving onder andere werken van Daan van Golden, Ben Akkerman en Emo Verkerk. Mede hierdoor kon de tentoonstelling Emo Verkerk – Graag of niet worden georganiseerd. Het museum heeft daarom besloten om de tentoonstelling, nog te zien tot en met 15 februari in Den Haag, op te dragen aan deze mecenas.

Beeldende kunst en de contacten met kunstenaars stonden centraal in het leven van Adriaan van Ravesteijn. Hij was misschien wel de meest eigenzinnige galeriehouder van ons land. In zijn oordeel over kunstwerken ging hij louter af op zijn eigen intuïtie. Soms kwam hij vilein uit de hoek, maar daar stond een totale overgave tegenover wanneer hij in een kunstenaar geloofde. Ook na het sluiten van Art & Project in 2001 bleef Van Ravesteijn tot het einde van zijn leven voortdurend kunstenaars steunen. Werken uit zijn collectie zijn, behalve in het Gemeentemuseum, onder andere ondergebracht in het MoMA in New York, Boijmans van Beuningen, het Kröller Müller en het Rijksmuseum Twenthe. Van Ravesteijn heeft bovendien het initiatief genomen om alle werken te ontsluiten via een website en was nauw betrokken bij de realisatie daarvan.

 

ZIE OOK: Plan je bezoek aan Den Haag met de leukste tips!

 
Een grote hoeveelheid archiefmateriaal is ondergebracht bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. Dit betreft belangrijke informatie over kunst in de periode van 1965 tot 2000.
 

 

subtitel

Het Gemeentemuseum in Den Haag kon met werken uit deze collectie eerder al een grote tentoonstelling over Daan van Golden organiseren. Op dit moment worden zo’n negentig schilderijen en beelden van Verkerk, een van de belangrijkste kunstenaars van de laatste decennia in Nederland, getoond. Vanaf 1978 heeft Verkerk de schilder- en beeldhouwkunst verrijkt met zijn inventieve, wonderlijke werken. Van Ravesteijn was verguld over het feit dat een museum zo’n uitgebreide tentoonstelling wilde inrichten over deze kunstenaar. Het gaf hem, hoewel hij toen al ernstig ziek was, extra energie zodat hij in staat was om de opening van deze tentoonstelling nog te kunnen bijwonen.

Comments are closed.