Droge jaarwisseling, nieuwjaarsduik toch fris

De overgang naar 2015 verloopt droog met in het noorden en noordwesten wolkenvelden en temperaturen ruim boven nul en in het binnenland opklaringen en temperaturen rond het vriespunt. In het zuidoosten is in de nacht wel kans op nevel of lokale mistbanken, mede als gevolg van de vuurwerkdampen. Elders waait het te hard voor zichtproblemen. Op Oudjaarsdag en Nieuwsjaardag is het droog met vrij veel bewolking.

Hogedrukgebied

De laatste dag van het jaar is het onder invloed van een hogedrukgebied rustig weer. Neerslag wordt niet verwacht, maar er is wel veel bewolking. Vanuit het westen breekt zo nu en dan de zon door, in de oostelijke helft blijft de bewolking hardnekkig hangen. Bij een meest matige, aan zee soms vrij krachtige, zuidwestenwind wordt het overdag 5 graden in Limburg tot 8 graden aan zee.

Oud en Nieuw droog, lokaal kans op mist

Oudejaarsavond klaart het in het binnenland meer en meer op, terwijl in het noorden en noordwesten de bewolking toeneemt. De wind neemt langzaam toe in kracht. In het kustgebied staat rond de klok van twaalf een krachtige zuidwestenwind, windkracht 6. Boven land is deze matig, windkracht 3-4. Vooral aan de kust is het oppassen met vuurwerk vanwege de harde wind.
 

 
Tijdens de jaarwisseling is het droog bij temperaturen rond het vriespunt in het binnenland en 3 tot 6 graden in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied. In het zuidoosten kan het door een combinatie van niet al te veel wind en kruiddampen nevelig en lokaal mistig worden. In de rest van het land is de wind te krachtig voor mistvorming en wordt het hooguit wat nevelig.

Nieuwjaarsduik: vrij veel wind, gevoelstemperatuur 2 graden

Met temperaturen rond een graad of 6 is het tijdens de Nieuwjaarsduik aan de zachte kant, toch zorgt de wind voor meer afkoeling. Het blijft verder droog met daarbij weinig ruimte voor zon. Wel waait er een stevige zuidwestenwind, windkracht 5 tot 6, waardoor het voor het gevoel een stuk kouder is. De gevoelstemperatuur ligt slechts 2 graden boven nul. Gelukkig is het zeewater in Nederland nog nauwelijks afgekoeld en voelt de zee met gemiddeld 7 graden bijna aan als een “warm bad”. De uitdaging ligt dit jaar vooral bij het uit het water komen, door een nat lichaam in combinatie met een gevoelstemperatuur van 2 graden is het flink koud.
 
ZIE OOK: Traditionele “Neujoarsroetsch” in Bergdorpje Vijlen
 
De warmste Nieuwjaarsduik beleefden we in 2013. Toen werd het warmer dan 12 graden en was de watertemperatuur eveneens een graad of 7,5. Voor de koudste Nieuwjaarsduik moeten we terug naar 1997. Met -6,2 graden als maximumtemperatuur en een gevoelstemperatuur van ruim onder -10 was het ijs en ijskoud. In 2010 was het voor het laatst een echt koude duik met 2,0 graden als maximumtemperatuur, de watertemperatuur was toen heel laag met 3,5 graden.

Comments are closed.