Januari lezingenmaand Giants of the Ice Age Amsterdam EXPO

Amsterdam EXPO organiseert in samenwerking met de Vrije Academie een tweetal lezingen bij de tentoonstelling Giants of the Ice Age. De wereldwijd bekende mammoetexpert Dick Mol is te gast op zaterdag 10 januari en zaterdag 31 januari om 11:00 uur. Hij neemt bezoekers mee op mammoetjacht, op de Noordzee en in het verre Siberië. Het publiek bezoekt na de verdiepende lezing van de meesterverteller de grootste tentoonstelling over de ijstijd ooit gemaakt.

 
ZIE OOK: De ijstijd komt tot leven in Amsterdam
 

Mammoeten en sabeltandtijgers uit de Noordzee

De wolharige mammoet en de sabeltandtijger zijn dé iconen van de ijstijd. Dat ze in het koude Siberië voorkwamen is bekend, maar wist u dat ze 30.000 jaar geleden in de Nederlandse wildernis rondliepen? Nog steeds worden met grote regelmaat overblijfselen van ijstijddieren gevonden. Vooral in de Noordzee, die in de ijstijd grotendeels droog lag. Je kon van Rotterdam naar Londen lopen zonder natte voeten te krijgen! Datum: zaterdag 10 januari, 11:00 uur
 

 
Enkele jaren geleden werd een onderkaak van een sabeltandtijger opgevist van de Noordzeebodem. Een groot onderzoek leverde spectaculaire gegevens op over het voorkomen van dit uitgestorven dier. Dick Mol, die onderzoek deed naar deze bijzondere vondst, duikt met u de geschiedenisboeken in, terug naar Nederland in de prehistorie.

Op expeditie met een moderne mammoetjager

Met enige regelmaat worden mammoetkadavers opgegraven uit de eeuwig bevroren bodem van Siberië. Is dat nieuws? Zeker, want er valt nog genoeg te ontdekken over de mammoet – hét icoon van de ijstijd – en zijn leefomgeving. Het opgraven van een mammoet heeft nogal wat voeten in de aarde. De modernste high tech apparatuur en zelfs helikopters worden ingezet. Maar liefst vier expedities waren er nodig om de Yukagir mammoet te bergen, enkele jaar geleden. Dick Mol neemt u mee op expeditie naar het koude Siberië. Datum: zaterdag 31 januari, 11:00 uur

Biografie Dick Mol

Dick Mol (1955) of ‘Sir Mammoth’ is de world-leading mammoet-expert. Mol houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen van en publiceren over vondsten in de Noordzee van zoogdieren uit de IJstijd in het Pleistoceen. Hij heeft deelgenomen aan wetenschappelijke expedities over de hele wereld, waarvan hij vele expedities zelfs geïnitieerd heeft. Hierbij heeft hij meegeholpen bij opgravingen van zoogdieren uit de ijstijd uit de permafrost, waarbij hoofdzakelijk wolharige mammoeten met huid en haar opgegraven zijn met in sommige gevallen ook maag- en darminhoud. Mol werkte mee aan vele documentaires, onder meer van National Geographic en Discovery Channel.
amsterdam-expo-ice-age-dick-mol

Amsterdam Expo

Tickets à €29,50 voor de lezingen in combinatie met een bezoek aan de tentoonstelling zijn verkrijgbaar via de Vrije Academie. De lezingen vinden plaats in Amsterdam EXPO, Gustav Mahlerlaan 24.

Comments are closed.