Hele decembermaand Friesland in feestelijke kerstsferen

Nog even een weekendje weg voor de jaarwisseling? In Friesland zit je er rond de kerst warmpjes bij. In december duiken namelijk in verschillende dorpen en steden in gezellige kerstmarkten op die je gegarandeerd in de kerstsferen brengen. Bezoek het kerstdorp in Leeuwarden in voormalig gevangenis de Blokhuispoort, ga langs bij de kerstfair in Dickensstijl in Dokkum of luister naar live muziek en doe je kerstinkopen bij de Zoutsloter kerstmarkt in Harlingen.

De kerstmarkt in Harlingen

De kerstmarkt in Harlingen

kerstmarkt-harlingen-muziek

Kerstfair Dokkum: kerstmarkt in Dickensstijl

Op 12 december barst het feest los in Elfstedenstad Dokkum in Noord-Oost Friesland. Die dag wordt de historische binnenstad omgetoverd tot magische kerstfair aangekleed met duizenden lichtjes, brandende vuurtonnen, een grote levende kerststal en diverse live Dickensacts voor het nostalgische kerstgevoel. In de kerken luister je naar kerstverhalen en koren en op straat zing je mee met de muzikanten onder het genot van een glaasje échte Dickenswinterdrank (mulled cider). Ook kijk je je ogen uit bij het zien van alle bekende figuren uit de verhalen van Charles Dickens op de markt. Kraampjes vol kerstartikelen, winterse woonwaren en lekkernijen als gepofte kastanjes en vers gerookte zalmforel maken de kerstfair in Dokkum helemaal compleet.
 
ZIE OOK: Terherne: Kameleondorp midden in Friesland
 

Kerstdorp Leeuwarden: kerstmarkt met ijsbaan en circus

Het weekend van 13 en 14 december is Leeuwarden aan de beurt. De oude (en stijlvolle) gevangenis de Blokhuispoort maakt zich dan op voor een sfeervol kerstfeest. Op een van de binnenplaatsen komt een ijsbaan met echt ijs en daar omheen wordt een kerstdorp gebouwd waar je onder meer taarten, lijnzaadolieproducten, sjaals, wintersportkleding, kerststukjes, cadeautjes en kerstdecoratie kunt kopen. Kinderen halen hun hart op bij het kerstcircus in het cellencomplex en leven zich uit bij de verschillende schaats-clinics die worden georganiseerd. Op vrijdag 12 december kom je vanaf 16:00 uur alvast in de stemming op de Tiroler vrijmibo (vrijdagmiddagborrel), waar je verkleed in je Tiroler pakje en met een biertje of glühwein in je hand het weekend inluidt.
 

 

Kerstmarkt Harlingen: sfeervol sprookje aan de Zoutsloot

De Zoutsloter kerstmarkt is na tien jaar niet meer weg te denken uit Harlingen. Deze kerstmarkt heeft zich ontwikkeld tot grote publiekstrekker en is meerdere malen uitgeroepen tot gezelligste en meest sfeervolle kerstmarkt van het Noorden met meer dan 200 kraampjes die langs de sprookjesachtig verlichte gracht prijken. Het festijn vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 december. Doe alle benodigde kerstinspiratie op bij de vele kramen vol kerstdecoratie, kleding en ambachtelijke winterlekkernijen en kom in de feeststemming met gevarieerde live optredens van muziekbands, koren en straattheateracts. Vergeet niet om even naar binnen te kijken bij de bewoners van de pittoreske huisjes langs de Zoutsloot. Bijna alle bewoners hebben hun woonkamer omgetoverd tot de mooiste kerstetalages. Frieslands enige echte zeehavenstad Harlingen is die dag een waar winterparadijs waar je zeker in nostalgische kerstsferen komt.

Comments are closed.