Terherne: Kameleondorp midden in Friesland

Midden in Friesland, bij het Snekermeer, ligt het Friese dorpje Terherne. Frieser dan dit wordt het niet: water, bootjes, de Friese taal, alles is er. Geen wonder dat jaren geleden het idee ontstond dat dit wel eens het dorpje zou kunnen zijn waar Sietse en Hielke hun avonturen beleven in de boeken van de Kameleon.

De schrijver van die boeken, Hotze de Roos, gaf toe dat het dorpje Lenten uit zijn boeken best wel eens Terherne zou kunnen zijn. Vanaf dat moment groeide Terherne steeds meer uit tot Kameleondorp. Tegenwoordig kun je er met het hele gezin de avonturen van Sietse en Hielke beleven.

Kameleonboerderij

In een grote boerderij in Nederland is het dorpje Lenten nagebouwd zoals het in de jaren vijftig moet zijn geweest. Je vindt er het huis van Sietse en Hielke Klinkhamer, de smederij van hun vader en de cel van veldwachter Zwart. Zelfs de kerktoren en molen de Woudaap hebben een plekje gekregen.

Kameleon-Terherne-Kameleonboerderij

Je kunt Lenten verkennen aan de hand van een bijzondere speurtocht. In de boerderij staan namelijk overal melkbussen met een hendel eraan. Als je daaraan draait en op de blauwe knop drukt, vertellen ze een verhaal en laten ze je speuren naar aanwijzingen. Als je klaar bent met speuren, kun je op het erf van de boerderij iets eten en drinken in de theetuin, of spelen in de boomhutten of het piratenschip. Bij slecht weer is ook de binnenspeeltuin geopend.

Botenstation

Vlak bij de Kameleonboerderij ligt het botenstation. Hier kun je in een boerenpraam stappen die wordt geduwd door de Kameleon zelf. Onderweg kom je langs plekken uit de verhalen, zoals het huis van Sietse en Hielke en het meer waar Gerard Zonderland zijn zwembroek verloor tijdens de zwemwedstrijd in de film De schippers van de Kameleon.

Kameleon-Terherne-rondvaart

Kinderen zullen zich onderweg zeker niet vervelen, want behalve de mooie verhalen valt er ook hier weer wat te speuren. Langs het water zijn plaatjes verstopt waarmee een soort rebus kan worden opgelost. Als je het laatste plaatje hebt gevonden, ben je aangekomen op het Kameleoneiland.

Avontureneiland

Op Kameleoneiland kun je allerlei avonturen beleven. Trek wel even eerst je zwemkleren aan en doe je schoenen uit, zodat je na het spelen nog iets schoons en droogs kunt aantrekken. Op het eiland ligt namelijk een moeras dat je via allerlei paadjes kunt verkennen. Je kunt natuurlijk proberen om op de planken en touwen te blijven. Maar de kans is groot dat je al gauw zwart van de modder bent – en dat is precies de bedoeling van dit avontureneiland. Een frisse duik in het meer is genoeg om weer helemaal schoon te worden.

Kameleon-Terherne-avontureneiland

Heb je honger gekregen van al dat geglibber? Bak dan je eigen pannenkoek, wentelteefje of eitje op een open vuur. Reken maar dat dat smaakt na zo’n avontuurlijke dag!

Leukste uitje van Friesland

Kameleon Terherne is door lezers van de ANWB Kampioen Nederland uitgeroepen tot leukste uitje in Friesland van 2014. In de zomer kun je er Sietse, Hielke, hun vader Evert Klinkhamer en grappenmaker Gerben Zonderland tegen het lijf lopen. In de winter is de Kameleonboerderij helemaal in winterse sferen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *