Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

Het jaar 2014 is hard op weg het warmste jaar ooit gemeten te worden. Behoort de echte ouderwetse winter dan voorgoed tot het verleden? Niet in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem, daar komen van 29 november 2014 t/m 11 januari 2015 de winters uit onze geschiedenis tot leven. Met schaatsen en sleetje rijden, stamppot en stokvis. Vroeg onder de wol, met een kruik aan je voeten, terwijl ijsbloemen de ramen versieren.

Schaatsen in het Openlucht museum

Schaatsen in het Openlucht museum

Nieuw deze winter is de tentoonstelling ‘Hooggeëerd Publiek – Komt dat zien, komt dat zien’. Hiermee geeft de circusgemeenschap een boeiend inkijkje in de lange, rijke traditie van het circus en de cultuur eromheen.

Sinterklaas op bezoek

Op zaterdag 29 november om 11.30 komen Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek in het Openluchtmuseum. Ze hebben gehoord dat het circus op bezoek komt. Misschien leren de Pieten en kinderen nog wat leuke circuscapriolen en natuurlijk binden ze de schaatsen onder. Iedereen is welkom.

Nieuw: ‘Hooggeëerd publiek’

In 1795 bracht koorddanser Pieter Magito het circusvermaak naar Nederland. Hij danste met Friese doorlopers op het slappe koord. De tentoonstelling ‘Hooggeëerd Publiek– Komt dat zien, komt dat zien’ geeft een kijkje achter de schermen van het circusleven: van het vele reizen, het harde werken, het publiek en de spanning in de piste tot de speciale school voor circuskinderen. Wie deze tentoonstelling bezoekt kijkt met andere ogen naar het circus.
 

 
De tentoonstelling is gemaakt door de circusgemeenschap (Stichting Circus Cultuur) in nauwe samenwerking het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Help de warm water- en vuurverkoper – Winterspel

Lambertus heeft in het museumpark een winkeltje waar hij gloeiende kooltjes en warm water verkoopt. In de winters rond 1900 deden deze winkeltjes gouden zaken en dus heeft Lambertus hulp nodig. Museumbezoekers (jong en oud) mogen hem helpen, dagelijks van 13.00 – 17.00 uur.

Ons dagelijks leven in de winter

Er is meer dan schaatsen en sleeën! Maak kennis met de geschiedenis van ons leven in de winter. Het museum is vol van activiteiten, geuren en verhalen over werk en eten, schaarste en overvloed, kou en kleding, vervoer en vrije tijd.
 
ZIE OOK: Al 5090.000 bezoekers voor het museum
 

De winterkermis komt tot leven op het Zaanse Plein met een nostalgische rupsbaan voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en bij de ‘Vroolijke Keuken’ gooi je oud serviesgoed aan gruzelementen. Ook is er weer de gezellige wintermarkt met ambachtelijke demonstraties een kruidentent waar we laten zien hardnekkige winterkwaaltjes bestreden werden. Bak een broodje boven het vuur op het Kindererf of speel oud-Hollandse caféspellen als sjoelen, ringwerpen en het hamertjesspel. Elk weekend en in de vakantie is het sfeervolle Zeeuwse kerkje gevuld met zang en muziek.

Openingstijden

Het is Winter in het Openluchtmuseum van 29 nov. 2014 t/m 11 jan. 2015. Dagelijks geopend m.u.v. 25 dec. en 1 jan. Op die dagen is het museum gesloten.

Comments are closed.