Worst, Wild & Whiskey

Altijd al willen weten hoe je van elandenvlees worstjes en paté maakt? In Dalsland, in West-Zweden, organiseert de Nederlander Johan Postma, Worst, Wild & Whiskey-workshops. Samen met de als ‘meneer Wateetons’ landelijk bekende kookgoeroe voor amateurkoks ben je een weekend aan het koken, roken en grillen van puur vlees uit de Zweedse natuur.
dalarna-west-zweden-schaatsen

In het Zweedse Dalsland is de natuur de baas. De mens wandelt er in rond en mag gebruiken wat ie nodig heeft. Het is ook daarom dat de workshop Worst, Wild en Whiskey juist hier in Zweden zo passend is. Vooral als je het combineert met echte Zweedse geneugten als relaxen in de ‘hot tub’ met een aansluitende duik in het meer. En dan bij de haard een goed glas Zweedse Mackmyra whisky.
 
ZIE OOK: De gezelligste kerstmarkten in Zweden
 
Wil je ook een keer zo’n stoer weekeind beleven? Edsleskogs Wärdshus kan op aanvraag voor jou een workshop organiseren. Informatie op edsleskogswardshus.se of op wateetons.com (kijk bij workshops).

De ijzige droom van iedere toerschaatser

Bind je ijzers onder op een van de vele Zweedse meren en geniet van de eindeloze kilometers ijs. Hier vind je namelijk 100% natuurijs. Ooit geweten dat Zweden een top-schaatsbestemming is? Het landschap van de regio Dalarna in Midden-Zweden verandert ’s winters in een sprookje met besneeuwde heuvels, uitgestrekte bossen en bevroren meren. Het biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke winterbeleving: ijsvissen, sneeuwscootertochten, elanden en de rode Zweedse huisjes in een wit landschap. Met echte frisse lucht en omringd door stilte en ruimte. Voor iedere toerschaatser zijn de bevroren Zweedse meren een walhalla. Gitzwart ijs en je hoeft niet bang te zijn dat het binnen een week wegdooit want normaal gesproken zijn de meren van half december tot eind maart bevroren. En, die meren zijn geeneens zo ver van huis.
dalarna-meer

Bereikbaarheid

Op tweeënhalf uur rijden van Stockholm per openbaar vervoer of per huurauto sta je op een van de bevroren meren. Met je eigen auto erheen kan ook. Het makkelijkste is met de ferry vanuit Kiel in Duitsland naar Göteborg in Zweden. Vanuit Kiel in Noord-Duitsland (ca. 530 km / 4,5 uur rijden vanaf Utrecht) scheep je ‘s avonds in en na ca. 9,5 uur varen kom je de volgende morgen heerlijk uitgerust in Göteborg aan. Aan boord van de Stena Scandinavica en Stena Germanica kun je genieten van een heerlijk Scandinavisch buffet. Verder vind je er diverse bars, een bioscoop, een winkel en in het hoogseizoen ook een dancing. Vanaf Göteborg is het vervolgens nog zo’n 5 uur rijden naar Dalarna.

Onvergetelijke ervaring in Dalarna, Midden-Zweden

Hier worden op de meren rond de plaatsen Falun en Borlänge meerdaagse trektochten georganiseerd. Dwars door de ongerepte natuur, onder leiding van Zweedse gidsen, waarbij elke deelnemer wordt voorzien van een complete Zweedse veiligheids- en schaatsuitrusting. Wie wil schaatsen op goed verzorgd ijs, moet op het Runnmeer zijn. De langste (en breedste) geveegde ijsbaan van Europa: 30 tot 50 kilometer. Runn is geschikt voor zowel de beginneling als voor de ervaren schaatser. Een echt schaatsparadijs voor het hele gezin en ideaal voor korte en langere toertochten. Een geveegd parcours, midden over de immense bevroren vlaktes en dan weer langs de oever met uitzicht over de Zweedse rode huisjes en bossen, geven schaatsers een gevoel van gelukzaligheid.
 

 
Maak je Zweedse schaatsdag helemaal compleet met een saunabezoek en daarna een plons in een ijswak…. En als de omstandigheden goed zijn: ga nog even terug het ijs op om in het maanlicht te schaatsen. Magisch. Mocht je je schaatsspieren even rust willen gunnen, dan zijn er volop andere activiteiten in deze streek te doen; op een sneeuwscooter door het besneeuwde Zweden racen. Of met husky’s door de sneeuw. En wat dacht je van ijsvissen? Of een vuurtje stoken terwijl het vriest dat het kraakt!

Wintersporten in Dalarna

In het hart van Zweden vind je een witte wereld en een winterzonnetje. In de regio Dalarna liggen de geliefde wintersportbestemmingen Orsa Grönklitt, Idre, Sälenfjällen, Romme Alpin en Säfsen Resort. Van november tot eind maart zijn deze wintersportgebieden bedekt onder een dik pak sneeuw. Van skiën, langlaufen, schaatsen, husky’s, roofdieren spotten en een ontmoeting met de kerstman: in Zweden heb je een complete wintersportvakantie.

Wellness in Jämtland Härjedalen

Zweden zijn natuurliefhebbers en dat is misschien de reden dat veel spa’s op prachtige en afgelegen locaties op het Zweedse platteland te vinden zijn. In de regio Jämtland Härjedalen bijvoorbeeld in Midden-Zweden. Hier heb je drie waanzinnige kuuroorden: Storhogna, Fjällnäs en Copperhill Mountain Lodge.

In deze wellness-adressen kom je totaal tot rust. En, dat komt niet alleen door de kalmerende, houtgestookte sauna maar mede door het fantastische besneeuwde uitzicht. Kom genieten van de kuurtradities in Zweden en van de eigen kijk op wellness.

Comments are closed.