Kalimantan: Het eiland van de duizend rivieren

Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, is het meest onontdekte eiland in Indonesië. Grotendeels bedekt met bossen waar een grote verscheidenheid aan dieren leeft. Tijdens een reis door Kalimantan maak je kennis met de Dayak stammen, zie je orang-oetangs door de bossen slingeren en spot je de grappige neusaap. Ook leven er verschillende soorten krokodillen, slangen en vogels. Op Kalimantan vind je geen massatoerisme, wat niet betekent dat er geen accommodatiemogelijkheden zijn. Het eiland beschikt over hotels, al is een overnachting in een boomhut of op een boot middenin de jungle een echte unieke ervaring.


Het leven op de rivieren

Kalimantan wordt niet voor niets het eiland van de duizend rivieren genoemd. De bevolking heeft dorpen en steden gebouwd aan de oevers van de rivieren. De rivieren worden gebruikt om te handelen, te reizen, aan voedsel te komen en elkaar te ontmoeten. De makkelijkste en soms enige manier om de dorpen te ontdekken is per boot. Door middel van een comfortabele boottocht maak je kennis met de lokale bevolking die in de regenwouden leeft.

 

ZIE OOK: Toeristische tips Indonesië

 

De Dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van Kalimantan. De Dayak stammen zijn in zes groepen te verdelen: de Penan, Klemantan, Kenyah, Kayan, Murut en de Iban. In het dorpje Tanjung Isuy en tijdens een reis over de Kapuas rivier maak je kennis met de traditionele Dayak cultuur. De Dayak wonen met de hele familie in hetzelfde huis en leven voornamelijk van de jacht, landbouw en visvangst.


Shoppen op de drijvende markt

Gedurende een reis door Kalimantan mag een bezoek aan de Pasar Terapung op de Martapura rivier niet ontbreken. Op deze bekende drijvende markt in Banjarmasin worden verse producten door locals in bootjes verkocht. Banjarmasin wordt ook wel het Venetië van Kalimantan genoemd. Een groot deel van het dagelijks leven vindt plaats op of bij het water in Indonesië.

 

 

De onderwaterwereld

Met in totaal 29 duikspots zijn de eilanden van Derawan een droom voor elke duikliefhebber. Een tropisch paradijs, witte stranden, groenblauwe zee en een prachtige onderwaterwereld. Tijdens het duiken heb je grote kans om schildpadden, dolfijnen en verschillende kleurrijke vissen van dichtbij te bewonderen. De wateren rondom Derawan beschikken over 460 soorten koraal en 870 vissoorten. Één van de eilanden is het rotsachtige Kakaban eiland, met in het midden van het eiland een groot zoetwatermeer. Hier vind je onder andere ongevaarlijke kwallen, hamerhaaien, manta’s en barracuda’s.

Een bezoek aan het thuis van de orang-oetangs

Kalimantan bestaat voor 75% uit bos en heeft vele natuurparken. Het bekendste nationale park is het Tanjung Puting National Park. Bijzondere dieren zoals de orang-oetang en de neusaap zijn samen met 220 diersoorten de bewoners van het park. In onderzoekscentrum Camp Leakey worden gewonden orang-oetangs opgevangen en verzorgd totdat ze weer klaar zijn de wildernis in te gaan. Vogelliefhebbers bezoeken het Kayan Mentarang National Park; het grootste regenwoud van Kalimantan waar 300 verschillende vogels te spotten zijn. In het Danau Sentarum National Park vind je ondergelopen bossen. Het park heeft haar naam te danken aan het Sentarummeer waar water wordt afgewisseld met ongerepte bebossing.

Comments are closed.