airberlin viert 25-jarige jubileum van val Muur

Voor het 25e jubileum van de val van de Muur biedt airberlin op de avond van 8 november drie rondvluchten aan boven Berlijn langs de voormalige route van de Muur. De vluchten in een Bombardier Dash Q400 met 76 zitplaatsen starten tussen 17:30 uur en 20:30 uur vanaf de luchthaven Berlin-Tegel.
airberlin-1

Speciale vluchtnummers

Ze dragen de vluchtnummers AB1989, AB1990 en AB1991 ter herinnering aan het jaar waarin de Muur viel, het jaar van de Duitse hereniging en het jaar van de heroprichting van airberlin als Duitse luchtvaartmaatschappij na ‘die Wende’. Op een bijzonder lage vlieghoogte van ongeveer 1000 meter zullen de passagiers vanuit de lucht vooral ook de 15 kilometer lange ‘Lichtgrenze’, bestaande uit 8000 lichtgevende ballonnen tussen de Bornholmer Straße en Oberbaumbrücke, kunnen zien. Deze lichtinstallatie zal van 7 tot 9 november een deel van de voormalige route van de Muur verlichten. Een ervaren stadsgids zal tijdens de vluchten ook meer vertellen over de geschiedenis van Oost- en West-Berlijn.
 
ZIE OOK:
 
“Het is mooi dat we dit jaar het 25-jarige jubileum van de val van de Muur en het 35-jarige bestaan van airberlin gezamenlijk kunnen vieren. We zijn er dan ook heel blij mee dat we met onze speciale vluchten en als officiële internationale luchtvaartmaatschappij ons steentje kunnen bijdragen aan de feestelijkheden. In totaal zullen we in het jubileumweekend van 7 tot 9 november ongeveer 36.000 passagiers naar Berlijn vliegen. Geen enkele andere airline brengt meer passagiers voor dit jubileum naar de Duitse hoofdstad,” aldus Götz Ahmelmann, Chief Commercial Officer bij airberlin.
 

 
Ook op de grond is airberlin vertegenwoordigd bij een deel van de ‘Lichtgrenze’ aan de East Side Gallery. Ter ere van het jubileumjaar van airberlin werden wereldwijd 35 ballonnen via social media, de website, internationale media en onder medewerkers verloot. De winnaars zullen op de avond van 9 november langs de route hun met helium gevulde ballon losmaken en zo de ‘Lichtgrenze’ beetje bij beetje laten opstijgen.

Thierry Noir

Een ander hoogtepunt zal op 9 november ‘s middags plaatsvinden als de bekende Franse kunstenaar Thierry Noir twee originele stukken van de Berlijnse Muur voor airberlin gaat beschilderen. Hij beschilderde in 1990 ook al delen van de East Side Gallery, nu een beschermd monument. Thierry Noir zal dit kunstwerk live maken op T-vormige stukken van 3,60 meter hoog. De muurstukken worden daarna zes maanden lang tentoongesteld op de luchthaven Berlin-Tegel.

Bijzondere mijlpaal

De val van de Muur is een bijzondere mijlpaal in de 35-jarige geschiedenis van airberlin. Toen Duitsland verdeeld was, mochten alleen luchtvaartmaatschappijen van de geallieerden naar West-Berlijn vliegen. Opgericht als Amerikaanse chartermaatschappij kon airberlin vanaf 1979 dus vluchten aanbieden vanaf West-Berlijn. Met de Duitse hereniging veranderde de situatie ingrijpend en verloor airberlin zijn vluchtrechten. Pas toen airberlin in 1991 opnieuw werd opgericht als Duitse luchtvaartmaatschappij werd de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling tot de op een na grootste airline van Duitsland.

Comments are closed.