De beste plekken in Scandinavië om het spectaculaire Noorderlicht te zien

Vlieg met Scandinavian Airlines naar poëtische Noorderlichtspots en ga mee met Aurora hunters. De top 5 plekken om de spectaculaire Aurora Borealis te zien.


Noorderlicht

Het Noorden van Scandinavië is de beste bestemming voor een geweldige Noorderlicht-ervaring. Het Noorderlicht komt het vaakst voor in een cirkel ronde Noordpool tot ruim 2000 km ten zuiden ervan, met helder weer en de juiste windrichting en is voornamelijk te zien in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar.

 

ZIE OOK: Plan je reis naar Noorwegen

 
Top 5 Noorderlichtspots in Scandinavië om de dansende lichtgordijnen zelf te zien in combinatie met sneeuwsafari’s en overnachtingen in ijshotels.
 

1. Kiruna

De stad Kiruna in het uiterste noorden van Zweden, Lapland, staat bekend als Aurora hotspot. Het is ook de trotse bezitter van de hoogste berg van Zweden en van één van de mooiste houten kerken van het land. Ontmoet hier de Saamen en ontdek met sledehonden het overweldigende landschap.

2. Abisko

Vanuit Kiruna ben je zo in het dorp Abisko, in de gemeente Kiruna. Ook gezegend met de mooiste Noorderlicht-ervaringen. Er zijn diverse Aurora tours te boeken. Aanrader is een bezoek aan het Aurora Sky Station. Met een lift omhoog, proeven van de Nordic cuisine tijdens een viergangendiner diner en dan met een warme overal de hemel afspeuren naar een glimp van de Aurora.

Abisko wordt vaak gecombineerd met een verblijf in het iconische IJshotel in Jukkasjärvi, 200 km boven de poolcirkel. Het hotel wordt ieder jaar opnieuw opgebouwd uit ijsblokken die uit de bevroren Torne rivier zijn gehakt.

3. Bodø

Scandinavian Airlines vliegt meerdere keren per dag naar de middelgrote stad Bodø, boven de poolcirkel, gelegen op een schiereiland. Tussen oktober en april geeft de Aurora Borealis hier regelmatig een lichtshow aan de donkere hemel. Met in de omgeving bergketen Børvasstindene, de Svartisen gletsjer en ten westen van Bod de magische Lofoten, keer op keer verkozen tot mooiste eilandengroep ter wereld.

4. Alta

Alta is meest noordelijk gelegen stad ter wereld met zo’n 10.000 inwoners. Het staat bekend als uitstekende Aurora Borealis spot. Er is zelfs een kerk gebouwd geïnspireerd op de Aurora Borealis: de kathedraal van het Noorderlicht. Ook hier kun je overnachten in een ijshotel, het Sorrisniva Igloo Hotel dat 6 januari 2015 voor de zestiende keer opengaat. Waar je direct terechtkunt is in het Gargia Fjellstue Mountain Lodge, een intiem berghotel. Slapen in een stoere, houten berghut.

5. Tromsø

Eilandstad Tromsø, ook wel het Parijs van het Noorden (de koude variant) genoemd, is de uitvalsbasis voor een avontuur door Lapland en de plek om het Noorderlicht te zien. Er zijn diverse, betaalbare poollichtexcursies te boeken. Je kunt het Noorderlicht ook zien vanaf een traditioneel stoomschip terwijl je door de fjorden vaart. En dichtbij Tromso ligt het dorpje Ersfjorden voor een romantische Poollichtervaring tussen besneeuwde bergen. Tot slot: het leuke Noorderlichtfestival in Tromsø in de maand januari. Met allerlei muziekstijlen, van klassiek tot jazz en dance, vaak geïnspireerd op het Poollicht.

Comments are closed.