Top 10 populairste culinaire vakantiesouvenirs

Uit de meer dan 200 vakantiebestemmingen die British Airways en haar partners aanvliegen, heeft de luchtvaartmaatschappij een lijstje opgesteld van de populairste etenswaren en dranken die vakantiegangers mee naar huis nemen. Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Japan blijken de topbestemmingen voor lekkerbekken en wijnliefhebbers, waarbij Amerikaanse zoetigheden de lijst van populairste vakantiesouvenirs aanvoeren.


Internationale snacks en dranken

Koelkastmagneten, bedrukte t-shirts en miniatuur standbeelden waren lange tijd hét vakantiesouvenir bij uitstek. Volgens British Airways maken deze traditionele geschenkjes de afgelopen jaren plaats voor internationale snacks en dranken, die zijn uitgegroeid tot de populairste toeristische souvenirs. British Airways stelde een top 10 samen van de meest populaire traktaties die vakantiegangers meebrengen uit het buitenland:

  1. Hershey’s Kisses Chocolates (VS)

  2. Turks fruit (Turkije en Griekenland)

  3. M&Ms met pinda (VS)

  4. Tayto’s Cheese & Onion chips (Ierland)

  5. Chianti wijn (Italië)

  6.Tunnocks Tea cake (Schotland)

  7. Chocolate Block wijn (Zuid-Afrika)

  8. Tim Tam caramelkoekjes (Australië)

  9. Oliveira da Serra olijfolie (Portugal)

  10. Mount Gay Rum (Caraïben)

 

ZIE OOK: Toeristische tips voor je reis naar Groot-Brittannië<
 
British Airways merkt ook op dat reizigers steeds meer hun bestemming beslissen op basis van de lokale of regionale producten. De luchtvaartmaatschappij maakte daarom een lijst met enkele topbestemmingen inclusief vermelding van de typische lokale gerechtjes of dranken die reizigers meenemen naar huis.

Verandering

Claire Bentley, directeur van British Airways Holidays, licht deze verandering toe: “Eten en reizen gaan samen als kaas en wijn. Er is immers niks zo leuk als op reis nieuwe, uitdagende gerechten te ontdekken. Culinaire TV-programma’s inspireren vele reizigers om in het buitenland lokale voedingsmarktjes te bezoeken en streekgerechten uit te proberen. Een glas Chianti, een zakje specifieke snoepjes of een plakje rumcake kan ons achteraf onmiddellijk weer in vakantiesfeer brengen, omdat we het associëren met al die fijne momenten.”

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn het epicentrum van de favoriete zoete lekkernijen van vele reizigers. De klassiekers hier zijn M&Ms met pinda, Ghirardelli chocolade, Twizzlers, Hershey’s, Jolly Ranchers en Reese’s Pieces. Zelfs ontbijtgranen zoals Lucky Charms en Froot Loops zijn erg populair, ondanks de ruimte die ze innemen in de koffer.

 

De Caraïben

Eén enkele Rum Punch en je bent bekeerd. Het is aldus geen verrassing dat rum van het merk Mount Gay en Tortuga Rum cake tot de favoriete Caribische lekkernijen behoren waarmee bezoekers aan Barbados, Grenada, Antigua en Jamaica hun koffers vullen. Andere populaire streekproducten zijn het lokale bier Banks, de pikante Bajan Hot Sauce en originele dry jerk rub.

Ierland

Een reis naar Ierland is niet compleet zonder het proeven van de lokale witte pudding, het sodabrood en Tayto’s Cheese & Onion chips. Deze snacks worden bij voorkeur weggespoeld met de obligate Guinness van het vat. Ook Paddy’s whiskey en Bailey’s Irish Cream kennen heel wat succes onder toeristen.

Frankrijk

Kaas en wijn zijn uiteraard de populairste producten die vakantiegangers meenemen uit Frankrijk. Wijnen uit de regio’s Bourgogne, Champagne en Bordeaux staan hier op nummer 1, vergezeld van de kazen Camembert, Brie en Roquefort.

Portugal

Piri Piri saus, Oliveira da Serra olijfolie en de lokale porno behoren tot Portugal’s bestverkopende toeristische souvenirs.

olijf-olie-souvenir-top-10

Italië

Italië is de topbestemming voor fijnproevers in Europa, met onder andere Limoncello, fruitcake (panatone), balsamico-azijn, olijfolie, gedroogde pasta in verschillende kleuren en Chianti-wijnen.

Marroko

In de vele markten en souks in Marrakech kunnen bezoekers heerlijke culinaire traktaties ontdekken en aanschaffen voor een fractie van de prijs in Nederland, waarbij saffraan, kaneel en Argan olie het aankooplijstje domineren.

Dubai

Producten uit het Midden-oosten zoals gevulde dadels, amandelen, cashewnoten en baklava zijn zo populair dat ze op de luchthavens verkrijgbaar zijn in extra grote verpakkingen.

Japan

Bezoekers aan Japan slaan Saki en Asahi bier in. De meer avontuurlijke fijnproevers verzamelen ook miso soep, umeboshi (ingemaakte groenten) en katsuobushi (gedroogde visvlokken).

India

De Indiase keuken is zo divers, dat de lokale specialiteiten erg verschillen per regio, maar de populairste gerechten die reizigers meebrengen naar huis zijn Bombay mix, kardemomzaden en de lokale zoetigheid Barfi.

China

China zal het komend decennium uitgroeien tot een van de favoriete toeristische bestemmingen. Enkele voedingsmiddelen die reizigers mee naar huis nemen, zijn Lay’s Komkommer chips, soja saus en gemalen Szechuan-peper.

Australië

Tim Tams, Fantales, Cherry Ripe bars en Vegemite zijn iconische voedingsmiddelen om uit het land Down Under mee te brengen.
tim-tam-souvenir-top-10

Natuurlijk stopt het lijstje daar niet, ook volgende producten scoorden sterk bij toeristen: Chocolate Block wijn (Zuid-Afrika), Russky Standart wodka (Rusland), Sprungli chocolade (Zürich), Tunnocks Theecakejes (Schotland), Ahornsiroop (Maple Syrup) (Canada), Schnapps (Oostenrijk), Krating Daeng – de originele Red Bull siroop (Thailand) , Sriracha pikante saus (Thailand), Caipirinha Mix (Rio de Janeiro), Tyrells Habas Fritas (Spanje), Bois Cheri thee (Mauritius), ham (Madrid), Oregano (Cyprus), Kalamata olijven (Griekenland) en Turks fruit (Griekenland en Turkije).

Comments are closed.