Nederlanders zijn grootste cultuurliefhebbers van Europa

Nederlandse vakantiegangers zijn de grootste cultuurliefhebbers tijdens een stedentrip van Europa. Dat blijkt uit Europees onderzoek van vakantiesite Zoover onder ruim 1000 respondenten. 37% vindt cultuur het belangrijks bij het bezoek aan een stad. Terwijl gemiddeld 24% van de Europeanen gaan voor de cultuur van de stad.

zoover-vakantiebeoordeling-onderzoek-2014

Aanbod cultuur belangrijk

Het aanbod van historische gebouwen, musea en bezienswaardigheden is voor de Nederlandse toerist het belangrijkst. Lekker eten is voor Nederlanders de tweede belangrijke keuzefactor met 19%. Ook het winkelaanbod is belangrijk bij de keuze van een stedentrip.

  Cultuur 37%
  Lekker eten 19%
  Winkelen 12%
  Prijs 11%
  Weer 10%
  Wandelmogelijkheden 6%
  Uitgaansleven 3%

 

ZIE OOK: De 10 must do’s in Valencia

 
Cultureel aanbod is ook voor de gemiddelde Europeaan het belangrijkst, cultuurliefhebbers zijn daarom het best af in Rome. Met een 9,4 scoort de Italiaanse stad het hoogste cijfer op Zoover. Praag en Istanbul completeren de top 3. Amsterdam wordt door Europese vakantiegangers op een negende plaatst gezet met een 8.7.
 

 

‘Cultuur’ belangrijkst voor Europeaan bij keuze stedentrip

Gemiddeld gaan zo’n 24% van de Europeanen voor de cultuur van een stad. Het weer is het op één na belangrijkste met een percentage van 21 procent. Nederlanders zijn een stuk minder kritisch op het weer. Slechts 10% noemt het weer van doorslaggevend belang bij de keuze van een stedentrip. Musea bezoeken, wandelmogelijkheden en uitgaan worden gemiddeld het minst genoemd bij Europeanen. Alleen Polen en Duitsers vinden het uitgaansleven belangrijk bij het bezoek van een stad, bij Nederland is dit percentage slechts 3.

L’Oceanogràfic in Valencia

Beste weer in Valencia

Gemiddeld heeft Valencia het beste weer voor een stedentrip. Samen met het Europese weerbureau Meteovista onderzocht Zoover het weer voor de populairste stedentrips van Europa. Valencia en Alicante scoren beiden een 7,9, maar als er wordt gekeken naar andere factoren (zoals wind, winter) komt Valencia er net iets beter uit. Belangrijke factor is ook dat het in de zomer niet te heet is, dit levert zelfs minpunten op voor het gemiddelde weercijfer.

Top 10 Europese stedentrips met beste weer:

  1. Valencia 7,9
  2. Alicante 7,9
  3. Athene 7,8
  4. Malaga 7,8
  5. Sevilla 7,6
  6. Rome 7,5
  7. Ibiza-stad 7,2
  8. Madrid 7,2
  9. Faro 7,1
  10. Milaan 7,1

Comments are closed.