Belgisch Stripcentrum in Brussel viert 25ste verjaardag

Het Belgisch Stripcentrum werd op 3 oktober 1989 ingehuldigd door het Belgische vorstenpaar. Het Centrum heeft op iets meer dan twee decennia de reputatie opgebouwd van een groot museum met internationale uitstraling.

25 Jaar Comics Art Museum in Brussel

25 Jaar Comics Art Museum in Brussel


Het is het eerste Stripcentrum ter wereld dat zijn 25ste verjaardag viert en het heeft in grote mate bijgedragen aan de erkenning van de Negende Kunst, met name door middel van meer dan 180 tijdelijke tentoonstellingen. Het BSC is tegelijkertijd een bewaarplaats voor originele werken en publicaties, een documentatiecentrum en een wetenschappelijk en pedagogisch centrum dat per jaar 200.000 bezoekers uit alle continenten ontvangt.

Permanente ruimte gewijd aan Peyo

Ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag stelt het Belgisch Stripcentrum een bijzonder ludieke nieuwe Permanente Ruimte voor die gewijd is aan Peyo, de geestelijke vader van de Smurfen, en aan zijn werk. De nieuwe ruimte werd ontworpen en gebouwd in samenwerking met Grote Smurf en zijn vertegenwoordigers in mensenland en ze zal vast bij iedereen, van piepjong tot stokoud, in de smaak vallen. Op een andere plek, het auditorium dat naar Pieter De Poortere genoemd werd, kunnen de bezoekers kennismaken met een nieuwe dimensie van het werk van de bedenker van Boerke (Glénat), met onder meer opmerkelijke 3D-effecten.
 
ZIE OOK: Bespaar met de Brussels card tijdens je bezoek
 
Tegelijkertijd neemt een nieuwe grote tijdelijke tentoonstelling haar plaats in op de mezzanine. ‘Beeldig Brussel’ is een boeiende wandeling doorheen de Brusselse wijken aan de hand van werk van stripauteurs die in de loop van de voorbije 25 jaar het Brussel van hun tijd hebben geïllustreerd. Meer dan 130 originele documenten, met daarnaast talrijke vergrotingen, maken het mogelijk te volgen hoe de auteurs zich in de loop der tijd meer zijn gaan interesseren voor de bewoners dan voor decors en monumenten. Van Frank Pé en Jean- Claude Servais tot Judith Van Istendael en de auteurs van Brussels in Shorts, de hedendaagse strip is een verrijking voor de wereld van verbeelding die de stad oproept.
 

 

Gratis toegang op 4 en 5 oktober

Het zou onrealistisch zijn op deze belangrijke verjaardag alle evoluties en al het denkwerk dat binnen het BSC is verricht te bespreken of zelfs maar 25 jaar expo’s en evenementen op te sommen. Google heeft zich dus niet vergist om de weelderige art nouveau-interieurs van het BSC met één simpele klik, dankzij Street View toegankelijk te maken (begin oktober). Maar om het feestgedruis en de talrijke animaties voor klein en groot bij een jazzmuziekje of een Congolese rumba echt te ervaren gaat er uiteraard niets boven een bezoek aan het BSC, op 4 en 5 oktober eerstkomend. En omdat je niet elke dag 25 jaar wordt is de toegang dat weekend gratis voor wie geboren is in 1989!

Peyo, tekenaar van de smurfen

Peyo, tekenaar van de smurfen

4 en 5 oktober 2014 – Feestweekend 25e verjaardag

Zaterdag 4 en zondag 5 oktober organiseert het BSC een feestweekend met talrijke animaties in heel het museum. Programma:

Zaterdag 04/10

10u-12u: rondleidingen (NL-FR-ANG)
10u30-12u: signeersessie – Barly Baruti signeert Madame Livingstone 10u-17u30: In samenwerking met Ludilab – Strip & Gezelschapsspelen 13u-14u30: Concert – Barly Baruti begeleid door Color Rumba 15u-17u: rondleidingen in verschillende talen

Zondag 05/10

10u-12u: rondleidingen (NL-FR-ANG)
13u30-16u: stripvertellers (NL – FR)
14u-16u: rondleidingen (NL-FR-ANG)
14u-16u: signeersessie – Studio Peyo met Miguel Diaz 16u-17u30: concert van Gnatz

Het hele weekend

Museumrally – win mooie Smurfenprijzen

Comments are closed.