Reistips voor vogelspotters in Panama

Panama heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. De naam ‘Panama’ betekent dan ook ‘overvloed aan vis, vlinders en vogels’. Hoewel het Midden-Amerikaanse slechts een oppervlakte heeft van 75.000 km2, behoort zij tot de landen met de grootste biodiversiteit ter wereld.

vogel-spotten-natuur-panama
In de tropische vegetatie groeien meer dan 300 boomsoorten en een overdaad aan orchideeën, bromelia’s en lelies. Een waar paradijs voor honderden vogelsoorten. De Panamese vogelpopulatie lokt fanatieke spotters van over de hele wereld.

Ruim 900 vogelsoorten

In het kleine Panama wonen ruim 900 vogelsoorten. De een nog unieker en zeldzamer dan de ander. In de maanden september tot en met april komen daar nog eens 130 soorten trekvogels bij. Klaar om te overwinteren. De grote verscheidenheid aan vogels heeft te maken met de unieke ligging van Panama tussen Noord- en Zuid-Amerika en de geografische diversiteit: kustlijnen aan de Stille Oceaan én het Caribisch gebied, regenwouden en bergketens.
 

 
Naast kleurrijke papagaaien heeft Panama ook toekans en kolibries. Met zijn opvallend kleurrijke snavel is vooral de toekan goed te spotten in de omgeving van het Panamakanaal. Dat geldt ook voor watervogels, zoals de pelikaan, aalscholver, jan van gent, fregatvogel, reiger, ooievaar en ibis. De meest indrukwekkende roofvogel is de harpij. Deze ‘nationale vogel’ van Panama heeft een spanwijdte van maximaal twee meter.
 
ZIE OOK: ontdek de natuur in Panama
 

De Quetzal laat zich zien

De hooglanden van Panama rond het stadje Boquete in de provincie Chiriquí staat bekend vanwege de bijzondere bloemenzee, overheerlijke koffie en haar fascinerende vogels. De veruit meest populaire vogel is de Quetzal. Deze zeldzame vogel komt voor in de nevelwouden van Midden-Amerika, maar laat zich zelden zien. In het Volcan Baru National Park wordt de vogel relatief vaak gespot. De Quetzal Trail is één van de meest populaire wandelroutes van Panama en is vernoemd naar de droomvogel van elke vogelspotter.

Comments are closed.