Natuur in Panama

natuur-icoon-verkeersbureaus
Panama beschermt haar flora en fauna en is er trots op. Ongeveer 5 miljoen hectare, ruim 25% van het land, is nationaal park. Marineparken, jungle in de stad en zelfs woestijn: Panama heeft het allemaal. Het land telt 220 zoogdieren en 354 reptielen en amfibieën, waarvan 125 soorten alléén in Panama voorkomen. Ook zijn er 954 geregistreerde vogelsoorten en 10.000 plantensoorten. Speciaal voor natuurliefhebbers hebben we bijzondere bekende en minder bekende parken uitgelicht.

Stranden

Isla Bastimentos National Park/ Bocas del Toro

Cayos Zapatillas, ofwel de ‘slippereilanden’, lijken sprekend op een voetafdruk. Zacht, wit zand, gesteund door een wirwar van jungle en omringd door een rijk koraal dat scholen gekleurde vissen trekt. Een fantastische snorkelspot. Isla Bastimentos is het belangrijkste eiland van het park, met de populaire bounty stranden ‘Red Frog Beach’, ‘Wizard Beach’ en ‘Playa Larga’.

Las Perlas archipel

De ‘pareleilanden’ liggen vlakbij Panama City en de archipel is één van de beste snorkelplekken in Panama. Stadsmensen trekken graag naar de eilanden, maar het is er nooit té te druk. Ook blijft het er opmerkelijk vaak droog in het regenseizoen. Isla Contadora biedt betaalbare accommodaties en is een startpunt van dagtochten naar de onbewoonde eilanden. Op Isla San José staat het Hacienda del Mar Hotel, met prachtige zwembaden, rustieke huisjes, luxe VIP suites en een adembenemend uitzicht over zee.

Isla Coiba National Park

Isla Coiba National Park, in de golf van Chiriquí, is de beste duikspot van Panama. De rijke wateren vol gekleurde vissen worden regelmatig vereerd met een bezoek van dolfijnen, bultruggen en andere walvissoorten. De compacte eilandengroep ziet eruit als een waar paradijs.

Santa Clara & Farallón, Pacific Coast

De twee meest aantrekkelijke stranden aan de kust van de Stille Oceaan zijn Santa Clara en Farallón. De heerlijke zwemspot ligt op slechts twee uur rijden van Panama City. Het water is blauwer en het zand schoner en witter dan bij de buurstranden. Het Decameron Resort trekt veel strandgangers op Farallón, maar het grootste gedeelte van het strand is rustig. Idyllische hutjes, bungalows en betaalbare visrestaurants zijn er in overvloed.

Las Lajas, Provincie Chiriquí

Las Lajas heeft niet het mooiste strand van Panama, maar het water heeft de perfecte temperatuur en de golven zijn gemaakt voor bodysurfers en voor zwemmers. Het strand is ruim 13 kilometer lang en er zijn rustieke hutten en restaurants in overvloed.

Nationale parken

La Amistad International Park: bio-divers

Op 500 kilometer van Panama City, op de grens van Panama en Costa Rica, ligt La Amistad National Park. Het park is uitgeroepen tot werelderfgoed en kent een enorme biodiversiteit. Zowel de harpij als de bijzondere quetzal vogel zijn er te spotten. La Amistad wordt bewoond door drie inheemse indianenstammen en is te bezoeken via Cerra Punta, Changuinola en Bocas del Toro.

Coiba Island National Park: walvissen en papegaaien

Coiba Island National Park ligt op 10 uur rijden of varen van Panama City, in de Golf van Chiriquí. Het marinepark heeft een kustecosysteem, met ongeveer 240 kilometer aan kustlijn. De rijke wateren zitten vol marlijn en tonijn en twee seizoenen per jaar wordt Coiba Island bezocht door honderden walvissen en dolfijnen. Ook is dit nationale park de enige plek in Panama waar de rode ara in het wild te spotten is.
coiba-national-park

Sarigue National Park: woestijn

Sariqua National Park ligt aan de kust van de Golf van Parita, in de provincie Herrera. Het park bestaat uit drie zones: woestijn, zee en gefragmenteerde aarde. Het park bezit overblijfselen van een precolumbiaans indianendorp. Vanwege het zoutproces van de aarde, is een woestijnomgeving ontstaan in het nationale park met unieke eigenschappen voor dit deel van de Amerikaanse tropen.

Bastimentos Island National Park: eilandenarchipel

Bastimentos Island National Park ligt in de Bocas del Toro Archipel en bestrijkt zowel land als zee. Er zijn stranden, mangrovebossen en koraalriffen. Cayo Zapatillas is een bekende duikspot en zeeschildpadden nestelen op het Playa Larga strand van april tot oktober. Bocas del Toro is bereikbaar vanuit Panama City per vliegtuig (1 uur) of over de weg of per veerboot (14 uur).

Barú Volcano National Park: hoogste punt

Op 500 kilometer van Panama City in de provincie Chiriquí ligt Barú Volcano National Park. Stralend middelpunt is de Barú vulkaan. De hoogste piek van deze slapende gigant pronkt op 3.475 meter boven zeeniveau en is ook meteen het hoogste punt van Panama. Op een heldere dag zie je vanaf de top zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Op de helling  en rondom de vulkaan liggen dichte nevelwouden. Het park staat bekend om haar prachtige wandelpaden en koffieplantages.

Soberania National Park: dierenovervloed

In Soberania National Park op slechts 25 kilometer van Panama City, ligt ‘Pipeline Road’: dé place-to-be voor vogelspotters. Het park ligt aan de oever van het Panama kanaal en is populair vanwege de ‘Sendero Las Cruces’: een geplaveid pad, aangelegd door de Spanjaarden voor het vervoer van Peruaans goud (met ezels) naar Spanje. Het park heeft een overvloed aan dieren, zoals luiaards en brulapen, en een weelderige tropische vegetatie.

Metropolitan National Park: stadsjungle

Metropolitan National Park is een heel bijzonder park, want het ligt binnen de stadgrenzen van Panama City en aan het Panama kanaal. Er zijn wandelpaden en een educatief bezoekerscentrumcentrum. Vanaf uitkijkpunt ‘Cerro Mono Titi’ heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Panama City, het kanaal, de haven van Balboa en het naastgelegen Camino de Cruces National park.

Reistips voor de vogelspotter

vogel-spotten-natuur-panama

Panama Rainforest Discovery Center

Op slechts een half uur rijden van Panama City ligt het prestigieuze Panama Rainforest Discovery Center. Vogelaars beklimmen maar al te graag de 174 treden van de 32 meter hoge uitkijktoren. De Amerikaanse milieuorganisatie ‘Audubun Society’ heeft hier het recordaantal vogels gespot: 385 vogelsoorten binnen 24 uur.

Gamboa Rainforest Resort

Ook vlakbij Panama City ligt het Gamboa Rainforest Resort. Dit hotel is gebouwd te midden van het regenwoud, aan de oevers van de Chagres rivier en biedt een perfecte combinatie tussen natuur en luxe. Vanuit een bootje op Lake Gatún valt genoeg te spotten. Naast apen, schildpadden en krokodillen komen ook grote stoomschepen voorbij, op doorweg door het Panamakanaal. Speciaal voor liefhebbers worden vogeltours georganiseerd.

Finca Lérida

De Finca Lérida is niet alleen één van de oudste en meest traditionele koffieplantages in Boquete (provincie Chiriquí), maar ook een knus hotel met 21 kamers. Een prachtige locatie, gelegen aan de voet van de Barú Vulkaan op 1.676 meter hoogte. Een speciale tip voor ‘vroege vogels’: een birdwatching tour door de koffievelden bij dageraad. U spot dan indrukwekkende vergezichten over de vallei, versierd met de kleurrijke vogels van Panamese hooglanden.