Meer bagage zoek deze zomer

Na elk zomerhoogseizoen maakt reis- en recreatieverzekeraar de Europeesche een overzicht van de meest geclaimde bagage items. Dit jaar voert de bril net als veel voorgaande jaren de lijst aan. Daarnaast is een opvallende stijging in het aantal claims waargenomen van fietsen en zoekgeraakte bagage.

Zomer schade top 10

1. Bril 24%
2. Smartphone/mobiele telefoon 18%
3. Camera 13%
4. Koffer/reistas/rugzak 12%
5. Kleding 9%
6. Tablet 7%
7. Sieraden 7%
8. Fietsen 6%
9. Portemonnee 4%
10. Reisdocumenten/rijbewijs 4%
 
ZIE OOK: Voorkom diefstal van reisdocumenten tijdens je vlucht

Opvallend meer bagage zoekgeraakt

De koffer en tas staan traditiegetrouw hoog in de top 10. Deze zomer kreeg de Europeesche echter ook een opvallend groot aantal claims binnen van zoekgeraakte koffers. De belangrijkste oorzaken voor zoekgeraakte bagage zijn beschadigde bagagelabels, verkeerde bestemmingscodes of verkeerde handling, waardoor bagage in een ander vliegtuig terechtkomt. Ook waren er deze zomer een flink aantal stakingen in de luchtvaart. Dit kan ook tot meer zoekgeraakte bagage hebben geleid.
 

 
Als je koffer kwijt is, moet je bij de luchtvaartmaatschappij altijd vragen om een P.I.R. (Property Irregularity Report). De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor je bagage en aansprakelijk bij vermissing en vertraging.

Brillen op sterkte het meest geclaimd

Anders dan men denkt, is het niet de zonnebril, maar de bril op sterkte die het meest kwijtraakt of beschadigt tijdens de vakantie. De Europeesche adviseert brildragers dan ook altijd een reservebril mee te nemen op vakantie. Dan hoef je geen uren in een buitenlandse opticien door te brengen, maar kun je snel weer genieten van je vakantie en ook veilig weer naar huis.

Meer fietsen geclaimd

De Europeesche zag dit jaar ook een toename van het aantal geclaimde fietsen. Vooral op autovakanties in eigen land of in Europa gaat de fiets vaak mee.

Comments are closed.