Voorkom diefstal van reisdocumenten tijdens je vlucht

Europeesche Verzekeringen heeft de laatste tijd een aantal meldingen binnengekregen van reizigers waarbij de reisdocumenten tijdens de vlucht waren gestolen. Omdat dit voor reizigers een zeer vervelende situatie oplevert, wil de Europeesche hiervoor waarschuwen. De Europeesche adviseert reizigers ook tijdens de vlucht reisdocumenten altijd bij zich te dragen.

Diefstal tijdens een vlucht geeft extra problemen

Afhankelijk van het moment waarop een reisdocument gestolen wordt, kunnen reizigers verschillende maatregelen nemen. In alle gevallen moet je aangifte doen bij de politie in het land waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

 

 

Altijd aangifte doen

1. Je paspoort wordt vóór de reis gestolen in Nederland. In dit geval kun je, ook vlak voor je vakantie, een nooddocument aanvragen en alsnog op vakantie. Tenminste, als het land van bestemming je nooddocument accepteert. Want dat geldt niet voor alle landen. Informeer hiervoor bij de ambassade van je vakantiebestemming. Er gelden wel voorwaarden voor het aanvragen van een noodpaspoort. Deze kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

2. Je paspoort wordt gestolen op je vakantiebestemming. In dit geval kun je naar de ambassade van je vakantiebestemming voor assistentie. Dit zal wel even wat tijd in beslag nemen, maar daarna kun je hopelijk weer snel genieten van je vakantie. Binnen de EU is het vaak ook mogelijk om met een zogenoemde laissez-passer, een tijdelijk document dat door het land van bestemming moet worden verstrekt, of met een bewijs van aangifte terug te reizen. Informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij.

3. Je paspoort wordt gestolen tijdens de vlucht. Dan bevind je je in een extra lastige situatie. Je mag het land van bestemming namelijk niet in om ter plaatse een nieuw paspoort te regelen. Daarvoor moet je bij de ambassade zijn en die ligt in het land dat jou zonder reisdocumenten niet binnen laat. Het aanvragen van een zogenoemde laissez-passer is dan ook zeker niet eenvoudig. Je identiteit moet namelijk geverifieerd worden en die informatie moet uit Nederland komen. Wil je dus niet dagen vast komen te zitten op het vliegveld, dan is er maar één mogelijkheid, en dat is terug naar Nederland om daar alles te regelen. Je vakantieplezier is dan ver te zoeken.

Advies: draag reisdocumenten ook tijdens de vlucht bij je

Recente schademeldingen bewijzen dat het mogelijk is dat diefstal van reisdocumenten tijdens de vlucht kan plaatsvinden. Daarom adviseert de Europeesche:

  • Berg reisdocumenten niet op in handbagage die zich ergens in het vliegtuig achter een bagageklep bevindt. Draag je reisdocumenten in plaats daarvan altijd bij je, of zorg ervoor dat ze altijd in het zicht zijn.
  • Ook is het altijd verstandig je reisdocumenten in te scannen en deze naar je e-mailadres te sturen, zodat je bij verlies of diefstal alsnog je gegevens bij de hand hebt.
  • Mocht je paspoort toch gestolen worden, neem dan meteen contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je helpen aan het adres en telefoonnummer van de betreffende ambassade of het consulaat.

Comments are closed.