Belangrijke archeologische opgravingen in Amfipolis

Een belangrijke archeologische vondst werd op 11 augustus 2014 wereldkundig gemaakt. 
In een plaats Amfipolis in Noord Griekenland, zo’n honderd kilometer ten oosten van Thessaloniki, niet ver van zee, zijn de archeologen, onder leiding van dr. Aggeliki Koparidi, op dit moment bezig met de opgravingen van de grootste grafheuvel ooit in Griekenland gevonden. De grafheuvel is omgeven door een perfecte cirkel van een 500 meter lange muur van marmer.Rijk van Alexander de Grote

De heuvel omhulde grafkamers die men toeschreef aan hooggeplaatste personen in de vierde eeuw voor Christus; dat wil zeggen ten tijde van het rijk van Alexander de Grote. De opgravingen in Amfipolis zijn waarschijnlijk van grote archeologische waarde, net als het grafcomplex in Vergina, ten westen van Thessaloniki, uit dezelfde tijd.


 

ZIE OOK: Top bezienswaardigheden in Griekenland

 

De grafheuvel, van Vergina werd ontdekt in 1977. De grafkamers waren ongeschonden. Toen de Griekse archeoloog, Manolis Andronikos, de deuren van de grafkamer opende vond veel juwelen van goud, zilver, ivoor en schitterend fresco’s waar een grafkistje met beenderen was geplaatst. De graftombe, met meerdere kamers, was volgens Andronikos die van de Macedonische koning Philippos II, de in 336 voor Christus vermoorde vader van Alexander de Grote.

 

 

Zoektocht naar Alexander

Het leek wel of de Grieks-Macedoniërs hier heel hun koningshuis voorgoed begraven hadden toen na de dood van Alexander de generaals in tweedracht het rijk overnamen. Het was een verstelbare lauwerkrans, bestemd voor een nieuw koningshoofd, een hoofd dat er niet meer kwam.
 Maar waar lag Alexander, die in 323 stierf in het verre Babylon, zelf? In Egypte neemt men aan. Of toch hier, niet in Vergina, maar in Amphipolis, achter die sfinxen en de kariatiden? Het graven gaat verder. Wil je meer over de geschiedenis van de Grieks-Macedonische rijk weten?

Dan kun je een bezoek brengen aan Thessaloniki en plekken er omheen. Daar kun je genieten van mooie stranden in Chalkidiki, mythische bergen zoals Olympus bewandelen, havensteden als Kavala bezichtigen een bezoek brengen naar het eiland van Thassos en belangrijke archeologische platsen bezoeken als, Vergina, Dion
 en Pella.

Comments are closed.