Vier de herfstvakantie in Midden-Jutland

Het kindvriendelijke Jutland, het grote schiereiland van Denemarken, biedt volop activiteiten deze herfst. Van Vikingactiviteiten in Ribe en een Schelp Safari bij de Limfjord tot kunstbelevenissen in musea en Halloween in diverse pretparken. Bijzondere gezinsbelevenissen op slechts één dag rijden, want vanaf Utrecht is het nog geen zeshonderd kilometer tot de Duits-Deense grens.

Meer in Midden-Jutland

Meer in Midden-Jutland

Gisteren las je al over de herfstvakantie mogelijkheden in Zuid-Jutland. Vandaag aandacht voor herfstvakantie tips in Midden-Jutland.

In de sporen van Cobra-kunstenaar Asger Jorn

Silkeborg, prachtig gelegen in het heuvelachtige merengebied van Midden-Jutland, is een uitstekende basis voor een vakantie in de herfst. Niet alleen vanwege het natuurschoon en de wandelmogelijkheden, maar ook vanwege het culturele aanbod. Interessant is bijvoorbeeld Museum Jorn, gewijd aan de veelzijdige Deense kunstenaar Asger Jorn, die net als Karel Appel deel uitmaakte van de beroemde CoBrA-beweging. Het Museum Silkeborg toont ter ere van Jorns geboorte honderd jaar geleden een bijzondere expositie onder de titel ‘Het mooiste van Jorn en Silkeborg’. In de week van 11 t/m 19 oktober a.s. (Deense herfstvakantie) kunnen kinderen figuren boetseren en inkleuren.
 
ZIE OOK: Denemarken inspiratie
 

Spannend verhaal over Tollundman in Museum Silkeborg

Het Museum Silkeborg, in het Deense Merenhoogland, heeft een spannend verhaal in petto. Het betreft dat van de man van Tollund. Op 8 mei 1950 kreeg de politie van Silkeborg te horen dat bij het turfsteken in het nabijgelegen Tollund een lijk was aangetroffen. Het betrof een man die waarschijnlijk was vermoord. Maar nader onderzoek toonde aan dat het ging om een goed in het veen bewaard lichaam van een man die vermoedelijk rond 350 vóór Christus is geofferd aan de goden. Na uitvoerig onderzoek werd besloten het goed geconserveerde lichaam te exposeren. Bezoekers van het museum kunnen hier van aangezicht tot aangezicht een ontmoeting hebben met iemand uit de oudheid.
 

 

Leonardo da Vinci in Deens Energiemuseum

Wie in de buurt van Silkeborg in Denemarken deze herfst nog iets heel anders wil ontdekken moet naar het Energimuseet in het plaatsje Bjerringbro gaan, halverwege Silkeborg en Randers. Hier wordt een expositie gewijd aan Leonardo da Vinci als de ‘ flexibele mens’. Da Vinci is vooral bekend geworden door zijn schilderijen van het Laatste Avondmaal en Mona Lisa. Maar Da Vinci was een multitalent en bedacht bijvoorbeeld ook tal van geniale machines. Het museum in Bjerringbro laat de veelzijdigheid van deze grote man helder zien.

Comments are closed.