Weer begin september is altijd beter dan in augustus

De laatste weken van de zomer was vakantie in eigen land geen pretje. Het was kletsnat en koud. Vanaf het moment dat ook de laatste scholen weer van start gingen, begon het weer flink op te knappen. Tot dusver verliepen alle septemberdagen vrij zonnig en warm met maxima van 20 graden of meer. Op de meeste plaatsen bleef het ook droog.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat het weer juist begin september beter is dan eind augustus. Reden genoeg voor de meteorologen van weeronline.nl om eens uit te zoeken of dit een normale jaarlijkse gang is in ons klimaat. Het blijkt dat volgens de klimatologie in de laatste augustusdagen ongeveer 10 mm meer valt dan begin september. Daarnaast is er qua zon en temperatuur weinig verschil. Begin september is het in Nederland vaak dus beter weer dan eind augustus.
 
ZIE OOK:
Ontdek Den Haag met het mooie september weer
 
Het belangrijkste voor aangenaam (na)zomerweer is dat het droog is. Daarom kijken we eerst naar de hoeveelheid neerslag in augustus en september. Verschil is er eigenlijk niet. In augustus valt normaal gesproken gemiddeld over het land 77,9 mm en in september 78,0 mm. Zo op het eerste gezicht lijkt ons gevoel dat het in september droger is niet te kloppen.
 

 
Als we echter verder inzoomen op decadeniveau (periodes van 10/11 dagen) dan vinden we wel interessante verschillen. Zo is de laatste decade van augustus (21e t/m 31e) gemiddeld genomen de natste periode van het jaar (!) met 33,4 mm, terwijl de eerste decade van september (1e t/m 10e) slechts 24,3 mm valt. De klimatologie toont dus aan dat het begin september vaak droger is dan eind augustus. Ons gevoel klopt dus met de cijfers!

Minder zon in september of toch niet?

Het aantal zonuren ligt in september rond 141 terwijl de zon in augustus normaal gesproken 193 uren schijnt. De dagen worden in september echter snel korter, waardoor het logisch is dat het aantal zonuren snel terugloopt. Kijken we naar het percentage van het aantal uren dat de zon kan schijnen dat komt september op 37% en augustus op 43%. Zoomen we echter opnieuw specifiek in op eind augustus en begin september dan schijnt de zon precies even vaak.

En qua temperatuur?

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in De Bilt eind augustus rond 21,3 graden en begin september rond 20,3 graden. We leveren dus begint september een graadje in, maar met minder regen daarbij voelt het aangenamer aan. Daarnaast is onze verwachting van het weer in september waarschijnlijk minder hoog gespannen dan in de zomermaand augustus en zijn we sneller tevreden.

Hoe verder?

De tweede en derde decade van september wordt het volgens de klimatologie somberder, kouder en natter. Dit jaar lijkt de tweede decade (vanaf de 11e september) echter een vervolg te geven aan het nazomerweer uit de eerste decade. De temperatuur ligt rond de 20 graden en er komt hooguit een lokale bui voor.

Comments are closed.