Outdoor filmfestival in Tsjechië en 9 andere buitenactiviteiten

Wie van outdoor houdt kan zijn hart ophalen in Tsjechië. Het land biedt diverse mogelijkheden voor liefhebbers van een beetje actie. Van windsurfen tot fietsen en van varen tot bergbeklimmen: CzechTourism zette de top 10 outdooractiviteiten op een rij.

1. Vaar op de Vltava rivier

De bekendste rivier van Tsjechië, de Vltava rivier, is bij uitstek geschikt om vanaf het water te ontdekken. Start in het middeleeuwse stadje Český Krumlov en maak een tocht met een opblaasbaar vlot of ga de rivier af per kano. Het is mogelijk zowel overdag als ’s nachts een vaartocht te maken. Alle bootverhuur vindt plaats in Český Krumlov.

2. Fietsroute langs het IJzeren Gordijn

De fietsroute langs het voormalige IJzeren Gordijn is een belevenis voor wie van fietsen én geschiedenis houdt. De restanten van het IJzeren Gordijn in Tsjechië starten bij de Beiers-Tsjechische grens en gaat via het Boheemse Woud naar Moravië. De overblijfselen uit het tijdperk zijn nog duidelijk zichtbaar, vooral in Podyjí National Park. Hier vind je niet alleen geschiedenis, ook kun je er terecht voor de Dyje rivier, hoge rotsformaties en wijngaarden.

fietsen langs het IJzeren gordijn

fietsen langs het IJzeren gordijn

3. Windsurfen in de meren van Tsjechië

Windsurfliefhebbers reizen af naar het stadje Lipno. Deze populaire surfbestemming ligt in de regio Zuid-Bohemen, tussen Kovářov en Černá v Pošumaví. Wie liever een andere watersport beoefent of graag op het strand ligt, is hier ook op het juiste adres.
 

 

4. Koninklijk paardrijden

Wie op vakantie graag wil paardrijden, kan z’n hart ophalen in Tsjechië. In Kladruby vind je oudste paardenfokkerij van de wereld. Hier kun je niet alleen de Kladruber en Tsjechische volbloedpaarden bekijken, ook kun je hier lessen volgen of een ritje maken in een historische paardenwagen. In Konopiště ligt de Favory stoeterij, het voormalige eigendom van Franz Ferdinand. Je kunt hier rijden op een van de honderd koninklijke paarden en les krijgen. In de winter kun je paardensleetochten maken.

5. Vissen in Třeboň

Het hoogtepunt van de vissers in het Zuid-Bohemische Třeboň vindt elk jaar plaats in het najaar: dit is het moment dat ze volgens traditie de vijvers oogsten. Om dit te vieren worden hier van begin oktober tot eind november diverse visdemonstraties georganiseerd en kun je de verkoop van de gevangen vis bijwonen. Ook kun je hier terecht voor een glas wijn en diverse lokale versnaperingen.

6. Beklim de Adršpach-Teplice

Is klimmen meer iets voor jou? De verschillende klimroutes van Adršpach-Teplice brengen je op zandstenen rotsen. Vanaf de top heb je een uitgestrekt uitzicht op het boslandschap en andere rotsformaties. Wie iets minder ervaren is kan verschillende cursussen volgen.
 
ZIE OOK: Ontdek waarom Tsjechië een betaalbare wintersport bestemming is
 

7. International Outdoor Film Festival

Het Internationale Outdoor Film Festival vindt van 26 september t/m 6 december plaats in veertig verschillende steden in Tsjechië. Dit festival draait niet alleen avontuurlijke en reisfilms, maar ook voorstellingen over extreme en avontuurlijke (water)sporten. Gastsprekers zullen hun ervaringen delen.

8. Tours door Moravische grotten

De Sloupsko-Šošůvské grotten in Moravië bestaan uit een uitgebreid complex van grotten, gangen en kloven. Dagelijks kun je deelnemen aan verschillende tours, die je onder meer langs de kloof Stupňovita Abyss brengen. Over deze kloof vind je een smalle brug die doet denken aan die uit de grotten van de Lord of the Rings-films. Ook de Moravische Karst bestaat uit verschillende grotten en kloven: zo kun je in de Punkva grotten een boottocht over de ondergrondse Punkva rivier maken en heb je twee uitkijkpunten bij de 138 meter diepe Macochakloof.

9. Fietsen langs de wijngaarden in Zuid-Moravië

Wie van wijn én fietsen houdt, is aan het juiste adres in Zuid-Moravië. Hier liggen de Moravische Wijnroutes, die je langs gemarkeerde fietssporen van in totaal 1200 kilometer brengt. Je fietst over glooiende landschappen en komt onderweg diverse uitkijkpunten, bossen en vele wijngaarden tegen. De routes variëren in moeilijkheidsgraad: zo is de Strážnická route geschikt voor iedereen, maar kost de Znojemská route wat meer moeite.
wijnroutes-2-david-marvan-tsjechie

10. Golfen in luxe

Op nog geen veertig kilometer van Praag vind je een van de mooiste golfresorts van Tsjechië: Golf Resort Konopiště. Niet alleen kun je hier terecht voor zowel achttien als negen holes, ook kun je hier overnachten in het bijbehorende kasteelhotel. Wie graag ook wat cultuur wil snuiven, is welkom in de nabij gelegen kastelen Konopiště en Jemniště.
karlstejn-ladislav-renner-tsjechie

Comments are closed.