Een groen feestje in de Eifel: 10 jaar Nationaal Park

Het Nationaal Park Eifel viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum. Aan mooie, ongerepte natuur is in de Eifel geen gebrek, maar in het Nationaal Park doen ze er nog een schepje bovenop.
eifel-wandelen

Op een areaal van 110 km² mag de natuur zijn gang gaan en ontstaan de oerbossen van morgen. Het parkbeheer in de Eifel stelt zich ten doel deze bijzondere natuur voor iedereen toegankelijk te maken. Zo is net het barrièrevrije educatieve pad ‘Wilder Weg’ geopend en vinden er het hele jaar door gratis wandelingen met de ranger plaats. Het laatste weekend van augustus, de 30e en 31e, wordt het grote jubileumfeest gevierd.

Natuurbescherming en recreatie gaan hand in hand

Het Nationaal Park Eifel op het voormalige militaire terrein langs de Belgische grens werd op 1 januari 2004 officieel geopend. In 10 jaar tijd heeft zich een nieuwe wildernis ontwikkeld met een belangrijke rol voor de beuken-oerbossen van morgen. Meer dan 460 bedreigde dieren en planten zijn in deze biotoop te vinden. 240 km gemarkeerde wandelpaden voeren door de prachtige natuur. Wandelen door uitgestrekte bossen, langs kabbelende beekjes met glashelder water, door bloeiende weilanden, langs reusachtige beuken en knoestige eiken. Onderweg een prachtig uitzicht op de drie stuwmeren die in het Nationaal Park liggen.
 
ZIE OOK: Meer natuurtips in de Eifel
 
Minstens 8 maal per week bestaat de mogelijkheid om met de rangers van het Nationaal Park op pad te gaan. Een uitstekende manier om dingen in de natuur te ontdekken, die voor de normale bezoeker onzichtbaar blijven. Deze rondleidingen zijn gratis. Ook voor mensen met een bewegingsbeperking of gezinnen met een kinderwagen zijn er mogelijkheden om onder begeleiding de schoonheid van de natuur te beleven. In het jubileumjaar worden elke 4e zaterdag van de maand bijzondere themawandelingen aangeboden.
 

 

Wandelen met een ranger in de Eifel

Wandelen met een ranger

Natuurbelevenis voor iedereen

Rondom de bergrug Kermeter ligt een wandelpadennetwerk dat voor iedereen, ook mensen met een bewegingsbeperking, toegankelijk is. Op deze bergrug tussen de Rursee en de Urftsee liggen grote gemengde bossen met onder meer rode beuken. In juli is het educatieve pad ‘Wilder Weg’ geopend. Onderweg komt de bezoeker alles te weten over de nieuwe wildernis en de grote diversiteit van de flora en fauna. Het knuppelpad door de boswildernis maakt de wandeling tot een bijzondere belevenis. Voor jong en oud, voor mensen met en zonder beperking.

Een weekend lang feest

In het weekend van 30 en 31 augustus is het feest in de Eifel. In het bijzijn van prominente gasten, zoals politici en natuurwetenschappers wordt een bont evenementenprogramma aangeboden. Om alvast in de stemming te komen: op zaterdag 30 augustus zendt de WDR om 16.20 uur een reportage uit over 10 jaar Nationaal Park.

Comments are closed.