Iedereen is welkom in Zuid Limburg, met respect voor natuur

Iedereen beleeft het Heuvelland op zijn of haar eigen manier. De laatste jaren zien de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals het gemotoriseerd verkeer in het buitengebied steeds meer toenemen. Daarmee neemt ook de druk op het kwetsbare heuvellandschap toe. Bezoekers en omwonenden ervaren steeds vaker hinder van het gemotoriseerd verkeer. De gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals trekken daarom nu een grens: “Iedereen is welkom, maar met respect voor de natuur en de mensen.”

Voorlichting: Publiekscampagne

Middels de publiekscampagne ‘Met een motorvoertuig te gast in het Heuvelland? Houd rekening met elkaar!’ roepen de twee gemeenten samen met VVV Zuid-Limburg, de bestuurders van motorvoertuigen op om zich ook te verplaatsen in een ander.

Iedereen komt met hetzelfde doel naar het Heuvelland: genieten van wat de streek te bieden heeft. De manier waarop men dit doet, is voor iedereen anders. Voor de één betekent dit rust en ruimte, voor de ander actie en avontuur. Geef elkaar de ruimte, dan kan iedereen op zijn eigen manier genieten van het mooiste stukje van Nederland.

 
ZIE OOK: Ontdek Limburg op de fiets
 
Door het opstellen van nieuwe regels voor toertochten willen de gemeenten Gulpen-Wittem en Vaals op voorhand conflicten met grote toertochten voorkomen. Organisatoren van toertochten met motorvoertuigen moeten voortaan een melding doen (bij 50 – 100 voertuigen) of een vergunning aanvragen (bij meer dan 100 voertuigen). Daardoor is het voor de gemeenten eerder duidelijk of een toertocht bijvoorbeeld een kwetsbaar natuurgebied of een ander evenement doorkruist. Ook wordt strenger gecontroleerd of een toertocht een stiltegebied doorkruist.
 

 

Handhaving: onaangekondigde politiecontroles

Omdat rekening houden met elkaar niet altijd vanzelfsprekend is, voert de politie Limburg-Zuid in de drukke toeristenmaanden ook regelmatig onaangekondigd controles uit. De controles zijn vooral gericht op de snelheid en de overschrijding van de geluidsnorm van motoren, auto’s en quads.

Inmiddels hebben drie onaangekondigde politiecontroles plaatsgevonden. In totaal werden 75 motorvoertuigen aan een controle onderworpen. Er werden in totaal 19 proces-verbalen opgemaakt en hierbij werden 11 kentekenbewijzen ingevorderd.

Comments are closed.