Nieuwe Mountainbikeroutekaart voor Zuid-Limburg

De nieuwe Mountainbike routekaart is de laatste aanwinst van het Routepunt VVV Zuid-Limburg, een afdeling van VVV Zuid-Limburg die zich bezighoudt met het onderhoud en beheer van alle bewegwijzerde routes in de negentien Zuid-Limburgse gemeenten.

MTB kaart

Dit gloednieuwe product is tot stand gekomen in samenwerking met alle MTB-verenigingen in het veld en is een moderne vervanging van het oude exemplaar uit 1998. Uiteraard met vernieuwingen: het aantal routes is uitgebreid van acht naar achttien, het aantal kilometers is verdubbeld en de pocketformaat kaart is met waterbestendige folie uitgevoerd. De MTB-routekaart is vanaf vrijdag 20 juni voor € 6,75 te koop bij alle Limburg Winkels en in de webshop van VVV Zuid-Limburg.

Deze kaart laat elk type mountainbikeliefhebber – uit alle windstreken – aan zijn of haar trekken komen” aldus Jean Debeij van TC Vliegend Wiel uit Margraten. Ook is er op de kaart aandacht voor regels ter bevordering van een harmonieuze recreatie. Het gaat dan om het tonen van respect voor de natuur, mederecreanten en inwoners van Zuid-Limburg. “In het kader van duurzaamheid was dit ook een belangrijk item voor VVV Zuid-Limburg.

Aldus Anya Niewierra, directeur VVV Zuid-Limburg.

Mountainbikeroutekaart

In 1998 had Zuid-Limburg een van de eerste routenetwerken voor mountainbikers in Nederland. Inmiddels is het mountainbiken verschoven van een activiteit in de winter voor racefietsers naar een volwaardige eigentijdse sport die door vele tienduizenden wordt beoefend. Als enige locatie in Nederland bieden de Zuid-Limburgse routes alle facetten van de mountainbike sport door de vele hoogtemeters die zijn opgenomen in de routes. Het is niet voor niets dat er meerdere routes in Zuid-Limburg in de Top 10 van de mooiste routes van Nederland staan. Op de kaart staan 5 routes in Parkstad, 8 in het Heuvelland, 2 in de Voerstreek, 3 in de Grensmaasvallei waarvan er nog 2 in uitvoering zijn. De routes zijn met elkaar verbonden – eveneens met de routes in Belgisch Limburg – waardoor er een Euregionaal netwerk ontstaat van bijna 700 km. De meeste routes zijn met de klok mee bewegwijzerd met bordjes, met daarop de internationale bewegwijzeringstekens voor het mountainbiken. Per route is aangegeven of die geschikt is voor een beginner of (ver)gevorderde.
 

 

Routepunt VVV Zuid-Limburg

Het Routepunt VVV Zuid-Limburg is als afdeling van VVV Zuid-Limburg sinds 2006 verantwoordelijk voor controle, onderhoud en beheer van alle bewegwijzerde fiets-, wandel-, mountainbike-, ruiter- en menroutes in Zuid-Limburg (voor alle 19 gemeenten in Zuid-Limburg). Het Routepunt praat mee, denkt mee over de ontwikkeling van routes en bestudeert grensoverschrijdende en nieuwe ICT mogelijkheden en voert die uit. Daarnaast ontwikkelt het Routepunt kaartmateriaal voor wandelaars en fietsers. Het Routepunt VVV Zuid-Limburg is tevens ook het centrale aanspreekpunt voor alle gebruikers van routenetwerken inclusief de klachtenafhandeling. Het uiteindelijke doel is dat iedereen (zowel toerist als inwoner) zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van alle routes en kan genieten van het mooie Zuid-Limburg! Ruim de helft van de bezoekers van Limburg komen namelijk vanwege de natuur en het landschap en om te wandelen en fietsen.

Comments are closed.