Klanttevredenheid en stiptheid opnieuw gestegen voor Thalys

Thalys houdt klanttevredenheid en stiptheid van de treinen zeer hoog in het vaandel.
zon-thalys

Franck Gervais, CEO van Thalys International zegt tevreden: “Ook nu weer is het gelukt om de stiptheid van onze treinen te verhogen. Op alle routes samen is de stiptheid van onze treinen met 3% verbeterd ten opzichte van de eerste zes maanden van 2013. De totale stiptheid voor het hele netwerk is 93%, dit is hoger dan onze doelstelling en de hoogste stiptheid over de afgelopen vijf jaar. Ook zien we wederom een stijging in de tevredenheidscore van de reizigers. Die was 88% gemiddeld voor de vier landen, een stijging van 0,1% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2013. Al deze resultaten zijn zeer positief, zeker nu we ons midden in de transformatie begeven naar een volwaardige spoorwegonderneming die gepland staat voor 2015.“

Nieuwe bestemming Lille

Op 12 april 2014 reed de eerste Thalys naar Lille. Lille is de nieuwste bestemming binnen het Thalys netwerk. Sinds april reisden ruim 15.000 reizigers naar deze stad als city-trip of voor een zakelijke doel. Verder is het aantal frequenties op het traject Nederland – Brussel verder uitgebreid. In 2013 verhoogde Thalys het aantal dagelijkse heen- en terugreizen op dit traject al naar twaalf. Eind 2015 zal dit aantal verder groeien naar veertien.
 

 

Comments are closed.