Herdenkingen Eerste Wereldoorlog Frankrijk

Belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis worden herdacht en een eerbetoon wordt gegeven aan de soldaten die strijd hebben geleverd. Tal van (nieuwe) exposities en evenementen staan tot het einde van dit jaar op het programma, mis deze 14 herdenkingsplaatsen / evenementen niet:
1e-wereldoorlog

In Nord-Pas de Calais is een nieuw museum geopend van de Slag bij Fromelles;Het Australische leger beleefde zijn gruwelijkste 24 uur ooit: vijfduizend soldaten stierven op deze plek. Het museum vertelt het verhaal van dit vergeten front.

Mémorial Internation

Het Mémorial Internation in Notre-Dame-de-Lorette dat op 11 november opent staat in het teken van de 600.000 gevallen soldaten in Frans Vlaanderen en Artois. Een indrukwekkende herdenkingsplaats op de heuvel van Vimy is het Canadees Memorial, opgericht ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten die hier sneuvelden.

 

 

De regio Picardië en het departement de Somme hebben ook veel geleden.
Een museum gewijd aan deze Eerste Wereldoorlog en de strijd van de soldaten is het Historial de la Grande Guerre in Peronne. Het Frans-Brits oorlogsmonument in Thiepval is een herdenkingsmonument opgedragen aan vermiste en overleden soldaten tijdens de gevechten in de Somme. Caverne du Dragon, gelegen op de kam van de Chemin des Dames biedt een uitzonderlijk panorama op de vallei van de Aisne. Dit museum geeft het leven van de soldaten destijds goed weer. Tot 20 december is de expositie ‘September 1914’ te bezoeken. In 2008 is het ‘Mémoral in Belleau’ opgericht, een herdenkingscentrum voor de jonge Amerikaanse soldaten die hun leven hebben gegeven om Frankrijk te redden.

Fort de la Pompelle

Het Fort de la Pompelle in de regio Champagne-Ardenne heeft een belangrijke rol gespeeld tussen 1914-1918. Het is het enige fort dat in handen van de geallieerden is gebleven gedurende de Eerste Wereldoorlog waarbij het de stad Reims beschermde. Tegenwoordig is het een museum waar belangrijke militaire collecties zijn ondergebracht.
Eén van de belangrijkste herdenkingsmonumenten gewijd aan de gevallen soldaten van de veldslagen van de Marne is het Mémorial van Dormans. Het mémorial biedt vandaag de dag plaats aan talloze exposities.
Nieuw filmfestival ‘War on screen’, het eerste filmfestival dat volledig gewijd is aan het thema oorlog en conflicten is vanaf oktober 2014 te zien in Châlons-en-Champagne.

De meest gruwelijke veldslag ooit, is de slag bij Verdun in de regio Lorraine. In Het Ossuarium van Douaumont zijn de overblijfselen van 130.000 niet-geïdentificeerde Frans en Duitse soldaten ondergebracht die zijn omgekomen tijdens deze slag. Op de heuvel van Vauquois krijgt men een duidelijk beeld van de gevechten die hebben plaatsgevonden.
Het Necrool van la Fontenelle geeft de strijd weer tussen Duits en Franse militairen.In 1925 is een monument ingewijd bij de militaire begraafplaats waar 2348 Frans soldaten begraven liggen. Van de 4 nationale monumenten uit de 1e wereldoorlog is het monument bij Hartmannswillerkopf er één van.

Een informatief museum dat op innovatieve wijze voor zowel jong als oud het verhaal over de Eerste Wereldoorlog vertelt is het Musée de la Grand Guerre in Meaux in de regio Paris-Ile de France.

Bovenstaand is een greep uit de diverse herdenkingsplaatsen en evenementen die in het leven zijn geroepen in het kader van 100 jaar WOI.

Comments are closed.