Biomuseo de la Diversidad opent deuren in Panama

Panama introduceert een nieuw topstuk in haar gevarieerde aanbod aan culturele, wetenschappelijke en toeristische attracties. Deze maand heeft het ‘Biomuseo de la Diversidad’ haar deuren geopend voor het grote publiek. Het museum heeft zowel toeristische als educatieve doelen en is een kleurrijke toevoeging aan de indrukwekkende skyline van Panama City.

De officiële feestelijke opening vindt plaats in september. Daarbij is ook de Canadese architect Frank Gehry, ontwerper van deze bijzondere architecturale constructie, aanwezig.

Het Biomuseo in Panama

Het Biomuseo in Panama

Architectuur, natuurwetenschappen en educatie

Het ‘Biomuseo de la Diversidad’ is het enige gebouw in Latijns-Amerika dat is ontworpen door dezelfde architect als het Guggenheim in Bilbao: Frank Gehry. Tien jaar geleden is de bouw van het pronkstuk gestart. Het museum combineert architectuur en natuurwetenschappen met onderwijs, doormiddel van een speciaal programma voor studenten. Naar schatting zal het museum 500.000 bezoekers per jaar ontvangen.

 

 

Belang van biodiversiteit

De architectonische compositie van het museum is gevormd door opvallend gekleurde daken van aluminium en roestvrij staal. Het bouwwerk benadrukt het belang van biodiversiteit en presenteert het ontstaan van de landlengte van Panama 3 miljoen jaar geleden: een geologische gebeurtenis die het klimaat wereldwijd heeft veranderd, van invloed was op de plant- en diersoorten en die de Caribische Zee heeft veranderd in randzee. Het gebouw met een oppervlakte van 3.500 m2 telt acht permanente exhibitiegalerijen binnen de constructie, acht buiten de constructie, een tijdloze galerij, een openbaar atrium, een winkel, een café en een outdoor tentoonstelling in het botanische park. Het ‘Biomuseo de la Diversidad’ ligt in de Amador Causeway van Panama City, bij de ingang van het Panamakanaal aan de Stille Oceaan.

Educatief centrum en trekpleister

Het ‘Biomuseo de la Diversidad’ heeft een speciaal onderwijsprogramma voor scholen en verwacht ongeveer 40.000 Panamese studenten per jaar te ontvangen. Onderwijs is één van de belangrijkste pijlers van het museum, met als doel de Panamese gemeenschap te betrekken bij de geschiedenis van de Panamese flora en fauna. Naast een educatief centrum voor biodiversiteit en wetenschap is het museum een grote toeristische attractie die haar bezoekers laat kennismaken met het gevarieerde aanbod van de Panamese flora en fauna. Het project is geïnitieerd en beheerd door de Stichting Amador en ondersteund door de Panamese regering.

Comments are closed.