Operation Market Garden groots gevierd en herdacht

Ze kwamen op 17 september 1944 met tienduizenden vanuit de lucht en over de grond Nederland binnen: geallieerde soldaten. Hun doel was het land te bevrijden en door te stoten naar Duitsland om een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Operation Market Garden, zoals de militaire operatie werd genoemd, slaagde echter maar ten dele. Brabant en Gelderland werden voor een deel bevrijd, maar de opmars strandde een kleine tien dagen later bij Arnhem waardoor de rest van Nederland nog maandenlang bezet bleef.
operation-market-garden

Gebeurtenissen van 70 jaar geleden

In tientallen steden en dorpen in Gelderland en Brabant wordt dit jaar stilgestaan bij de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden. In totaal vinden in en rond september honderden activiteiten plaats waarin de militaire operatie centraal staat. Dit varieert van plaatselijke kransleggingen tot grote publieksevenementen als concerten en optochten.

Ooggetuigen Gezocht

Om het brede publiek te informeren over de activiteiten en op te roepen zelf aanwezig te zijn, is de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) gevraagd de leiding te nemen in de centrale communicatie. Zij heeft hiertoe een overkoepelend logo ontwikkeld, dat centraal staat in een communicatiecampagne onder de noemer ‘Ooggetuigen Gezocht’. Tot en met september vraagt de campagne op diverse manieren – waaronder op radio, televisie en internet – aandacht voor ’MarketGarden70’, alsmede de themawebsite www.marketgarden70.nl. Hier is een uitgebreid overzicht te vinden van activiteiten. De kalender wordt continu bijgewerkt.
 

 
Op de website is verder informatie te vinden over onder meer overnachtingsmogelijkheden en arrangementen. Organisatoren van een herdenking of evenement vinden op de site praktische informatie met betrekking tot gebruik van het koepellogo en de voorwaarden hiervan. Ook kunnen zij hun eigen activiteit hier aanmelden.

Comments are closed.