British Airways experimenteert met hightech ‘happiness blanket’ om slaap- en ontspanningspatronen van passagiers te analyseren

British Airways is begonnen met het testen van een hightech deken om de tevredenheid van passagiers te meten. De zogeheten ‘happiness blanket’ is geweven met optische vezels en gebruikt neurosensoren om hersengolven te meten. De deken verandert van kleur, van rood tot blauw, om te laten zien wanneer iemand het meest ontspannen is. Hoe blauwer de deken, hoe ‘relaxter’ de klant.

britisch-airlines

De Britse luchtvaartmaatschappij wil zo haar service verbeteren door de slaap- en ontspanningspatronen van klanten te analyseren. Met de verkregen informatie kan British Airways bijvoorbeeld het moment waarop eten wordt geserveerd, aanpassen. Ook kan het helpen om de juiste films te vertonen tijdens de vlucht. Dit alles om het vliegen en slapen tijdens de vluchten van British Airways nóg relaxter te maken.

Afgelopen week heeft een groep vrijwilligers aan boord van de een Boeing Dreamliner van Londen Heathrow naar New York de deken op 9 kilometer hoogte getest en hun ervaringen gerapporteerd.

Frank van der Post, British Airways’ managing director merk- en klantervaring, vertelt dat het de eerste keer is dat deze technologie wordt toegepast door een luchtvaartmaatschappij. Het is volgens hem de perfecte manier om te kijken hoe de gemoedstoestand van passagiers wordt beïnvloed door alles wat er aan boord gebeurd. Dit varieert van de hoeveelheid licht in de cabine, wanneer klanten eten, tot wat voor series en films ze kijken en de manier waarop ze in hun stoel zitten.

Ondersteuner van het initiatief, Vincent Walsh, professor menselijk hersenonderzoek aan University College in Londen, legt uit dat slapen in een vliegtuig een goede mogelijkheid is om je biologische klok te resetten, zodat je na een lange vlucht fris en uitgerust aankomt op je bestemming. “Je moet het belang van goed slapen niet onderschatten. Ik ben benieuwd wat de ‘happiness blanket’ van British Airways zal onthullen over de slaap- en ontspanningspatronen van reizigers tijdens de vlucht’’, aldus Vincent Walsh.

Slow TV

De ‘happiness blanket’ is niet de eerste maatregel die British Airways introduceert om hun service te verbeteren. Vorige week introduceerde de maatschappij ook al ‘Slow TV’ tijdens een aantal lange vluchten. Slow TV biedt reizigers onder meer beelden van een zeven uur durende treinreis door Noorwegen. Deze beelden zorgen er volgens de makers voor dat je als kijker goed kunt ontspannen.

British Airways biedt tevens meer dan 130 films en 650 TV shows van over de hele wereld aan. Daarnaast stelt de luchtvaartmaatschappij ongeveer 550 audio albums en 225 radioshows ter beschikking met behulp van haar entertainment systemen.
 

 

Onderzoek

Kantar Media heeft voor British Airways onderzocht welke fases een passagier doorloopt tijdens een vliegreis. Allereerst komen passagiers terecht in een ‘nestel’ fase. Dit houdt onder meer in dat passagier hun vermaak voor tijdens de vlucht plannen en ervoor zorgen dat ze zich comfortabel voelen in de nieuwe omgeving. Als het eten en drinken eenmaal geserveerd is komen ze terecht in de ‘me time’ fase. Deze fase gebruikt de passagier om te lezen, films en series te kijken of om te werken. In de laatste fase, de aanpassingsfase, bereidt de passagier zich voor op de nieuwe bestemming door de bewegende kaart te bekijken en zich op te frissen en om te kleden voor de verdere reis.

Ten slotte een aantal goede tips van professor Vincent Walsh om ervoor te zorgen dat je beter slaapt tijdens een vlucht:

  • Eet een lichte maaltijd voordat je aan boord gaat. British Airways biedt voor en tijdens de vlucht licht verteerbare en verfrissende maaltijden aan om slaap en ontspanning te bevorderen
  • Als het even kan, boek dan een stoel die volledig plat kan of die makkelijk versteld kan worden
  • Doe je schoenen uit om je bloedsomloop te verbeteren
  • Drink geen alcohol en vermijd drankjes met cafeïne, zoals thee, koffie of frisdrank
  • Als je wakker bent is het verstandig om de aangeboden drankjes op te drinken
  • Als je wil relaxen kun je oordopjes in doen of naar speciale relaxmuziek luisteren, zoals speciaal geproduceerde podcasts van British Airways
  • Luister naar je lichaam. Slaap is namelijk geen tijdverspilling
  • Als je baat hebt bij slaappillen, dan moet je die alleen innemen ’s avonds na aankomst in New York als je vanuit London naar New York vliegt. Als je van Londen naar Peking vliegt, neem ze dan ’s avonds Chinese tijd in als je erheen vliegt.

Comments are closed.