Curaçao North Sea Jazz Festival brengt internationale allure

De vijfde editie van Curaçao North Sea Jazz vindt dit jaar plaats op 29 en 30 augustus in het World Trade Center bij Piscadera Bay op Curaçao. Tijdens deze twee dagen wordt het tropische vakantie-eiland nog zonniger met de muzikale klanken van een breed scala aan internationale artiesten. Eerder waren Bruno Mars, Chic ft. Nile Rodgers, Maceo Parker, Maná, Diana Reeves, Juan Luis Guerra en Chaka Khan al bevestigd. Onlangs werd bekend dat ook Smokey Robinson, Rod Stewart, Joss Stone en Sean Kuti & Egypt 80 optreden op de eerste dag van het festival. Janelle Monáe, Steven Bernstein and the Hot 9 en Boz Scaggs & Henry Butler maken hun opwachting op de tweede dag van het North Sea Jazz festival op het eiland.
curacao-wint-zoover-awards

 

 

Gratis concert

Op donderdag 28 augustus wordt het festival groots geopend met een gratis concert, onder leiding van het Metropole Orkest. Samen met onder andere Izaline Calister, Giovanca, Ompie Stefania en Randal Corsen wordt een ode gebracht aan de Curaçaose muzikant Doble R. (Reginald Recordino). Er zijn drie podia waar wordt opgetreden, waarvan twee buiten en een binnen in het World Trade Center. Michael Buffer is dit jaar de gastheer van het festival. Buffer is wereldwijd bekend om zijn smoking en beroemde kreet en handelsmerk ‘LET’S GET READY TO RUMBLE®’ (‘LGRTR®’). Hij is een van de bekendste gezichten ter wereld in de sport- en entertainmentindustrie door zijn optredens als omroeper voor grote, internationale evenementen.

Vijf jaar Curaçao North Sea Jazz

Sinds 2010 heeft het Rotterdamse North Sea Jazz Festival er een zusje bij: Curaçao North Sea Jazz Festival. De afgelopen jaren traden onder andere muzikale grootheden op als John Legend, Alicia Keys en Prince. Ook dit jaar zijn er weer verschillende jazz, soul, world beat en latin artiesten vertegenwoordigd. De internationale allure van het festival brengt ieder jaar zo’n tienduizend bezoekers naar het eiland. “Curaçao is op zijn best tijdens het North Sea Jazz festival,” aldus Edward Suares, director van Curaçao Tourist Board Europe. “De muzikale vibe van het eiland wordt uitvergroot op deze dagen en overal is de bijzondere sfeer te proeven. Dit geeft een speciaal tintje aan je vakantie op Curaçao in deze periode.”

De dynamische muziekstijlen van Curaçao

Jazz en Curaçao zijn sinds jaar en dag aan elkaar verbonden. In de loop der eeuwen hebben eilandbewoners van gevarieerde etnische afkomst er hun bijdrage aan geleverd. Curaçaose muziek bevat klanken en ritmes vanuit de hele wereld, maar de meest invloedrijke muziek en dans is afkomstig uit Afrika. Een voorbeeld hiervan is de Tambú, ook wel de Curaçaose blues genoemd. Van oorsprong werd deze muziekvorm door de Curaçaose slaven gebruikt om uiting te geven aan het verdriet en de frustratie die hun zware leven kenmerkten. Tot de basisinstrumenten voor deze muziekvorm behoren de tambu (trommel), kachu (koehoorn), Agan (stuk metaal of een ploegschaar) en de chapi (schoffel). Handgeklap, meestal van de vrouwen, begeleidt de muziek. In de huidige Curaçaose muziek zijn al deze elementen en ritmes met elkaar verweven en is er een compleet eigen stijl ontwikkeld.

Comments are closed.