Afsluiting Wereld Beiaard Congres in Asten

Met een bezoek aan Museum Klok & Peel sloten meer dan 50 beiaardiers uit de hele wereld hun deelname aan het World Carillon Congress 2014 af. Na een week van lezingen en beiaardconcerten in en bezoeken aan kathedralen, kerken en andere bezienswaardigheden in Brugge en Antwerpen, was Asten op de ‘post congress day’ het middelpunt van de belangstelling.

Naast België en Nederland kwamen de beiaardiers uit Australië, Zuid Korea, Zwitserland, Polen, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waaronder Carl Zimmerman en Wilie Crawford, leden van de World Carillon Federation.

Frank Steijn speelt

Frank Steijn speelt

Busreis

Na een busreis vanuit Brugge begon het gezelschap de dag met een bezoek aan Koninklijke Eijsbouts, waar een gieting plaats vond van een aantal klokken voor de nieuwe mobiele beiaard van Mechelen.
 

 
Daarna vond in de centrale hal van Museum Klok & Peel een lunch plaats met een muzikaal intermezzo door Frank Steijns, beiaardier o.a. in Maastricht en van de mobiele beiaard die nu tijdelijk in Museum Klok & Peel opgesteld staat. Na een presentatie van de plannen van Museum Klok & Peel door voorzitter Harry van der Loo, gaf bestuurslid en auteur van het boek ‘Singing Bronze’ een korte toelichting op de oprichting, op 20 juni jl., van het Internationaal Expertise Centrum voor Campanology. Daarna onthulde Rombouts dat het museum binnenkort in het bezit zal zijn van het schilderij “Oudekerkstoren van Amsterdam” gemaakt door Betsy Bijtelaar in 1943. Het schilderij toont de toren van de Oude Kerk met een beiaard. Het schilderij is door Bijtelaar geschonken aan Todd Fair, een Amerikaan die in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw een aantal jaren beiaardier was van genoemde kerk en docent aan de beiaardschool in Amersfoort. Het schilderij is nu door de familie van Todd Fair en door tussenkomst van Prof. Margo Halsted, beiaardier in Santa Barbara en werkzaam aan de muziekafdeling van de Universiteit van Californië, geschonken aan Museum Klok & Peel waar het binnenkort een plaats zal hebben in de beiaardhal.

Na een rondgang door het museum en museumtuinen genoten de internationale beiaardiers van een kort intercultureel concert waarbij in de centrale hal gespeeld werd op de Aziatische klokken. Na een drankje vertrok het gezelschap weer richting Antwerpen en Brugge. Een wereld beiaardcongres met een slotdag in Asten, een mooi evenement voor Museum Klok & Peel.

Comments are closed.