Nederland in finale tegen Brazilië, dat zou allerleukst zijn

De Nederlandse Karen (27) komt uit Haarlem, maar emigreerde twee jaar geleden voor de liefde naar Brazilië. Ze woonde in Rio de Janeiro en São Paulo en heeft nu haar thuisbasis in Porto Alegre, waar ze organisatiekunde studeert. Uiteraard zat Karen in het stadion in Porto Alegre om Oranje aan te moedigen tijdens de wedstrijd tegen Australië. Hoe is het om als Nederlandse in Brazilië te wonen en hoe ervaart zij het WK? Embratur vroeg het haar. “Brazilianen houden van het Nederlandse voetbal. Veel waren tijdens de wedstrijd Nederland – Australië zelfs in het oranje gekleed!”

De Nederlandse spelers bus

De Nederlandse spelers bus

Overgang

Van het koude Nederland naar het tropische Brazilië, een hele overgang. “Wonen in Brazilië is fantastisch, maar vooral in het begin erg wennen. De cultuur, het klimaat, de omgeving, alles is anders! In de zomer kan het hier ontzettend warm zijn. Dan kan ik soms echt wel eens verlangen naar sneeuw, ijs en een warme kop chocomel.

 

 

Warm welkom

Gelukkig voelde Karen zich snel thuis. “De mensen hier zijn ontzettend vriendelijk en vrolijk. Ik kreeg echt een warm welkom. Iedereen wil je graag helpen en vaak bieden mensen het uit zichzelf aan. De Braziliaanse cultuur verschilt door de omvang van het land van staat tot staat. Maar wat alle Brazilianen met elkaar gemeen hebben is hun openheid, liefde voor voetbal, muziek en dans. Ze zijn hier erg goed in feestvieren!”

Voetballand pur sang

Een eigenschap die tijdens het WK goed van pas komt. “Op straat gaat het helemaal los als Brazilië scoort. Dat is geweldig om mee te maken. Het is dan ook een voetballand pur sang. Dat belooft nog wat als Brazilië de finale haalt. Dan staat het land echt op zijn kop. Ik hoop natuurlijk op een finale tegen Nederland. Dat zou het allerleukst zijn! Dan ga ik samen met mijn vriend Renato de wedstrijd kijken. Ik in oranje en hij in geel/groen. Al ben ik natuurlijk stiekem ook wel een beetje voor Brazilië…”

Renato en Karen in het stadion Porto Alegre

Renato en Karen in het stadion Porto Alegre

Porto Alegre kleurt oranje

Afgelopen week streek het Oranjelegioen neer in Porto Alegre voor de wedstrijd tegen Australië. “Heel Porto Alegre kleurde oranje! Voor mij als Nederlandse natuurlijk fantastisch om mee te maken. Niet alleen Brazilianen weten hoe ze moeten feestvieren! Nederlandse fans liepen in een enorme oranje optocht van het centrum naar het stadion. En het Orange Square in het centrum stond bomvol Nederlanders. Ook de Brazilianen werden gegrepen door de Oranjekoorts. Ze houden hier van het Nederlandse voetbal en van de Nederlandse supporters. Veel gingen zelfs in het oranje gekleed tijdens de wedstrijd!”

Australische felicitatie

Karen zat uiteraard in het stadion om Oranje aan te moedigen. Een onvergetelijke ervaring. “De wedstrijd was bloedstollend spannend. Alle supporters, zowel uit Nederland als Australië, waren ontzettend fanatiek. Ondanks de heftige strijd op het veld was de sfeer echt fantastisch. Na afloop werd ik zelfs gefeliciteerd door een aantal Australiërs.”
nederland-australie

Veel meer te beleven

Het Oranjelegioen is inmiddels alweer vertrokken. Is er naast voetbal nog meer te beleven in Porto Alegre? “Porto Alegre is een prachtige groene stad met veel Europese invloeden. Aanraders zijn het Farroupilha park en de Mercado Público, hier kan je genieten van regionale lekkernijen als Churrasco. Op ongeveer 150 km afstand vind je plaatsen als Canela en Gramado. De natuur is daar adembenemend mooi.”

Comments are closed.