Den Haag en Slavernij

In Den Haag valt veel meer te ontdekken over het slavernijverleden dan vaak gedacht wordt. Er woonden veel prominente families die nauwe banden hielden met het Caraïbisch gebied en Afrika.

Johannes Mijtens, Familieportret mr. Willem van den Kerckhoven, 1652- vd Kerckhoven behoorde tot de hoogste kringen, de Moorse bediende op de achtergrond was een statussymbool

Vaak bezaten zij aandelen in plantages in de overzeese gebieden. Deze gebieden werden vanuit Den Haag door het Ministerie van Koloniën bestuurd. Haagse politici hielden zich bezig met de verdiensten uit de koloniën en dus ook met slavenhandel, slavernij en later de afschaffing hiervan. In 2014 is het 200 jaar geleden dat de slavenhandel officieel werd afgeschaft, een belangrijke stap richting de afschaffing van de slavernij in 1863. Bij een lezing op 28 juni in het Haags Historisch Museum en een daaropvolgende stadswandeling komen deelnemers meer te weten over de banden van Den Haag met slavernij, Haagse plantagebezitters en Caraïbische vrouwen die hun recht kwamen opeisen.

In opdracht van het Haags Historisch Museum onderzocht dr. Valika Smeulders het Haagse slavernijverleden. Zij werd geboren op Curaçao en ontwikkelde een speciale interesse voor het slavernijverleden. Over de resultaten van haar onderzoek geeft zij op 28 juni in het museum een lezing met aansluitend een stadwandeling. Haar onderzoek borduurt voort op de eerder gedane ontdekking dat langs de grachten van Den Haag vele families woonden met aandelen in Surinaamse plantages. In Den Haag woonden mensen die geld verdienden aan de slavernij, en zelfs aan de afschaffing ervan. Er waren in Den Haag ook individuen die zich verzetten tegen slavernij, door hun vrijheid op te eisen.
 

 

Kom op 28 juni naar de lezing in het Haag Historisch Museum en neem deel aan de stadswandeling langs markante Haagse plekken die het thema belichten.

Aanmelden via educatie@haagshistorischmuseum.nl of 070 3123065.
Kosten: € 10,- (inclusief museumbezoek).
Meer informatie op haagshistorischmuseum.nl

Ook kan op 29 juni en 6 juli deelgenomen worden aan de ‘Zwarte pioniers in Den Haag’ tour, bestaande uit een lunch, boottocht en wandeling. Deze activiteit is tot stand gekomen in samenwerking met City Mondial, The Hague African Festival, Pasado Presente, De Ooievaart en ‘Den Haag, Stad van Aankomst’.
Kosten: € 39,50.
Aanmelden via City Mondial 070 445 18 69 (menukeuze 1).
Meer informatie op pasadopresente.nl

Comments are closed.