Herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog in Champagne-Ardenne en Lorraine

De komende maanden staan in de Franse regio’s Champagne-Ardenne en de Lorraine de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog centraal. Een breed programma met klank- en lichtshows, het naspelen van enkele veldslagen, diverse exposities, gedenkplaatsen en monumenten stelt bezoekers in staat hun kennis over WWI bij te schaven.

bataille_de_verdun_01_zoom

Tijdens de oorlog, die op 28 juli 1914 uitbrak en tot 11 november 1918 duurde, vonden naar schatting 35 miljoen mensen de dood en dit maakte het de bloedigste oorlog ooit. Meerdere grote veldslagen vonden in de twee regio’s plaats. Denk aan de Slag om Reims en de Slag om Le Grand Couronné. Monumenten als bij Navarin en het Amerikaanse monument Blanc-Mont zijn opgericht als herinnering aan de Grote Oorlog en de ‘Rode Zone’ bij Verdun is feitelijk nog een groot openluchtmuseum met vele authentieke overblijfselen van de veldslag die er woedde in 1916. Toeristen die komende zomer naar Frankrijk op vakantie gaan, kunnen hun geschiedeniskennis over de Eerste Wereldoorlog bijspijkeren door onder andere te ervaren hoe het er aan toe ging tijdens deze loopgravenoorlog in de Moreau vallei bij Argonne, meespelen met de show ‘Des Flames à la Lumière’ in Verdun en het nieuwe Fort Pompelle in Reims bezoeken.

Spektakelstuk

De Slag om Verdun in de Lorraine van 21 februari 1916 – 15 december 1916 is nog altijd de bloederigste veldslag ooit, met een geschat dodenaantal van rond de 300.000 aan zowel de Duitse als Franse zijde. Negen dorpen werden compleet verwoest maar het Duitse front kwam geen meter dichterbij. Het spektakelstuk ‘Des Flames à la Lumière’ is een klank- en lichtspel waarbij dit hevige gevecht wordt nagespeeld door figuranten. Ook toeristen kunnen in de show meespelen, op de vrijdag- en zaterdagavonden tussen 20 juni en 26 juli.

Herdenkingsmonumenten

Nog altijd zijn er veel overblijfselen van de Grote Oorlog zichtbaar in de streek. Waar ooit het Westelijk Front lag, zijn nu tal van monumenten en begraafplaatsen te vinden. Het Fort de la Pompelle in Reims viel ten tijde van de oorlog in Duitse handen en is zojuist heropend na een grondige renovatie. Bezoekers kunnen hier een kijkje nemen achter de schermen.

Het monument Blanc-Mont is door architect Arthur Loomis Harmon ontworpen als eerbetoon aan de 70.000 Franse en Amerikaanse soldaten die in de Champagne gevochten hebben. Net buiten Sommepy hadden de Duitsers een observatietoren welke door de 2e Amerikaanse divisie veroverd werd op 3 oktober 1918.

Het kolossale Monument National de la Victoire herdenkt de Eerste Slag bij Marne en staat op een heuvel in het dorp Mondement. Deze 35,5 meter hoge steen is gemaakt van beton en roze Moezel-steen en werd gebouwd tussen 1931-1938 maar werd wegens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog pas ingewijd in 1951.

Marnemuseum

Het nieuwe Marnemuseum bevindt zich in het hart van de Champagne aan nummer 4, Ruelle Bayard in het gehucht Suippes en is bedoeld als centrum van getuigenissen uit de Eerste Wereldoorlog. Het museum is een goed uitgangspunt voor een reis langs de herdenkingsplekken genaamd ‘Sur les Pas des Armées’.

Ervaar een Duits kamp in het loopgravenstelsel

Komende zomer kan het voormalige Duitse kamp nabij Vienne-le-Château in het Bos van Argonne bezocht worden en kan men ervaren hoe is het om door het loopgravenstelsel voort te bewegen. Vele onderdelen van het kamp – slaapvertrekken, winkels, douches en tunnels – zijn gerestaureerd en geven een goede indruk van hoe het Duitse leger georganiseerd was. Het kamp is op zaterdagochtend te bezoeken.

Bij Varennes-en-Argonne ten westen van Verdun in de Lorraine ligt de Butte de Vauquois waar de gevolgen van de mijnenoorlog nog zeer tastbaar zijn. Het onderaardse gangencomplex is met een gids te bezoeken.

Opkomst Art Deco kunststroming

In de jaren vlak na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelt zich in Nancy de kunststroming art deco. In de stad komt dit met name tot uiting in de architectuur tijdens de wederopbouw van de stad na vele bombardementen tijdens de oorlog. Naast art deco zijn ook werken van de vooroorlogse kunststroming art nouveau te zien in de School van Nancy en het Museum voor de Schone Kunsten in diezelfde stad.
 

 

Indrukwekkende exposities

De gevechten die zijn geleverd in zowel de Champagne-Ardenne als de Lorraine zorgde voor een schat aan relikwieën, wapens, uniforms en verhalen welke zijn terug te vinden in een keur aan exposities, die de komende periode een beeld geven over de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het Lorraine Museum in Nancy is er tot 21 september 2014 de expositie ‘Zomer 1914, Nancy en Lorraine in de oorlog’. Verklaringen van ooggetuigen, communicatiehulpstukken, kunst en historische objecten zijn er te bewonderen.

De expositie ‘Wat is er over gebleven van de Eerst Wereldoorlog?’ – 14 juni, 2014 – december 2018 in het Wereldcentrum van de Vrede in Verdun – geeft de bezoeker een imposante blik op het verleden dankzij moderne technieken als een 3D bioscoop en film met augmented reality. Vanaf 2016 is ook het Verdun Memorial na restauratie weer geopend.

Comments are closed.