Deens restaurant noma voor de vierde keer ’s werelds beste

Restaurant noma in Kopenhagen is weer uitgeroepen tot ’s werelds beste restaurant door het gezaghebbende Britse Restaurant Magazine. Het blad geeft elk jaar een lijst van de beste restaurants in de hele wereld uit op grond van rapporten van 800 internationale culinaire experts. Het is de vierde keer dat het Deense restaurant deze topprijs krijgt toebedeeld. Vorig jaar werd noma tweede op de erelijst.

restaurant-noma

De naam noma is een samentrekking van nordisk mad, Deens voor Noord-Europees eten. De succesvolle chef kok René Redzepi haalt de ingrediënten vrijwel uitsluitend uit eigen omgeving – grofweg vanuit een cirkel van rond 100 kilometer vanaf Kopenhagen. Denemarken heeft al jaren een grote naam op het gebied van culinaire zaken. Op de lijst van ’s werelds beste honderd restaurants komen dit jaar naast noma nog twee Deense eethuizen voor – Geranium (42) en Relæ (53), beide eveneens in Kopenhagen gevestigd.

 

 

Chef kok René Redzepi is 36 jaar geleden in Kopenhagen geboren. Zijn vader is van Albanese afkomst en kwam vanuit Macedonië (voormalig Joegoslavië) naar Denemarken. Zijn moeder is Deens. De goede naam van de gastronomie in Denemarken is belangrijk voor het toerisme. Buitenlandse toeristen gaan tijdens hun verblijf tenminste één keer uit eten. In de nieuwe Michelingids hebben 15 Kopenhaagse restaurants in totaal 17 sterren.

Comments are closed.