Kamerprijzen tijdens WK fors hoger

Voetballiefhebbers moeten diep in de buidel tasten om het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië aan te moedigen. Hotelkamerprijzen in de speelsteden van Oranje zijn minimaal verdubbeld maar gaan ook tot bijna 5 keer over de kop. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies, dat onderzoek deed naar de prijzen van nog beschikbare hotelkamers tijdens het WK-Voetbal in Brazilië.

rio-de-janeiro

Met name tijdens de tweede groepswedstrijd van Oranje liggen de kamerprijzen fors hoger. De wedstrijd tegen Australië wordt gespeeld in Porto Alegre, waar nog maar weinig kamers beschikbaar zijn. Dit heeft de kamerprijzen van de nog beschikbare kamers opgedreven tot bijna 5 keer de normale prijs. Waar normaliter de gemiddelde hotelkamerprijs € 51,= bedraagt, betaalt men op 18 juni tijdens de speeldag van Oranje € 243,=. Het betreft hier uitsluitend nog 3-sterren hotels, de 4- en 5-sterrenhotels in de stad zijn die dag reeds volgeboekt.

Eerste wedstrijd

De eerste wedstrijd van Oranje is tegen Spanje en wordt gespeeld in Salvador. Op 13 juni liggen de prijzen van nog beschikbare kamers gemiddeld 168% hoger op € 202,=. Tijdens de derde speeldag van Oranje, tegen Chili in São Paulo, zijn de prijzen het minst verhoogd en liggen ze gemiddeld 83% boven de normale prijs.

Tijdens de finaledag zijn de meeste kamers reeds verkocht en hebben uitsluitend 3-sterrenhotels nog kamers beschikbaar. Normaliter kost een 3-sterrenkamer in Rio de Janeiro € 110,= maar tijdens de finaledag ligt de prijs op € 614,=. De kamerprijzen gaan hiermee 5,5 keer over de kop.

 

 

Extreme verhogingen door schaarste

São Paulo telt in totaal 211 hotels in het 3-, 4- en 5-sterrensegment. Dit aantal ligt circa vijf keer hoger dan in Porto Alegre, met 55 hotels. Ook Salvador heeft met 77 hotels aanzienlijk minder aanbod. Dit verklaart de oplopende prijzen van de nog beschikbare kamers. Zoals bij iedere marktwerking gaat de prijs omhoog zodra de vraag het aanbod overstijgt. Bij steden met een beperkt kameraanbod loopt de beschikbaarheid sneller terug en als gevolg de kamerprijs eerder omhoog. Van alle speelsteden heeft São Paulo het grootste hotelaanbod, nog de meeste kamers beschikbaar en daarom een relatief beperkte prijsverhoging. De stad Cuiabá heeft met 22 hotels het minste aanbod van alle speelsteden en is reeds volledig uitverkocht. Tegen welke prijzen die kamers zijn verkocht is helaas niet meer te achterhalen.

Tegenstrijdige berichten

Onlangs gaven vertegenwoordigers van de Braziliaanse hotelsector aan dat de kamerprijzen behoorlijk aan het zakken waren, soms met wel 32%. Hotels zouden zich hebben verkeken op de vraag en kamers die in januari nog € 300,= kosten nu voor € 200,= aanbieden. Het lijkt een geslaagde reclamestunt van de Braziliaanse hotelsector. Veel media namen het nieuws over en spraken van zakkende prijzen en kamers die nu voordelig te boeken zouden zijn. De prijzen liggen echter nog wel 2 tot 5 keer hoger dan normaal.

Comments are closed.