Rotterdam stijgt twintig plekken op wereldranglijst congressteden

Rotterdam is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot tweede congresstad van Nederland. De Maasstad deelt de tweede plek dit keer met Den Haag. Beide steden waren in 2013 gaststad van 34 internationale associatiecongressen. Op de wereldranglijst staat Rotterdam op plek 68. De Maasstad steeg daarmee 20 plekken ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit de statistieken die ICCA (International Congress & Convention Association) jaarlijks in kaart brengt.

rotterdam

Fred van Beuningen, directeur Rotterdam Partners, is blij met de stijging van Rotterdam op de wereldranglijst:

Organisatoren van een internationaal congres kiezen onder meer voor een stad omdat zij denken dat deze een bepaalde aantrekkingskracht heeft op potentiële congresdeelnemers. Dat Rotterdam op de wereldranglijst slechts een paar plekken onder steden als San Francisco, New York en Dubai staat, is echt iets om trots op te zijn.

Rotterdams sterke imago als kennisstad en de aanwezigheid van internationaal bekende instituten als het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit, zijn belangrijke argumenten voor congresorganisatoren om een congres in de Maasstad te organiseren. Ook de goede internationale bereikbaarheid, de competitieve internationale prijs-kwaliteitverhouding en de compactheid van de stad maken van Rotterdam een aantrekkelijke congresbestemming. De recente komst van meer hotel- en congrescapaciteit draagt eveneens bij aan een versteviging van de Rotterdamse congresmarkt. Van Beuningen:

Rotterdam heeft in elke prijscategorie kwalitatief goed aanbod. Dat is aantrekkelijk voor de associatiemarkt waar de budgetten van de congresorganisatoren en van de deelnemende gasten erg uiteenlopen.

De internationale associatiecongressen in Rotterdam brachten in 2013 gezamenlijk ruim 17 miljoen euro aan bestedingen op. De congresmarkt levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de economie. De komst van internationale associatiecongressen (congressen georganiseerd door de wetenschappelijke en verenigingsbranche) naar de stad is bovendien belangrijk voor het imago van Rotterdam als hoogwaardige kennisstad.
 

 
Rotterdam Partners Convention Bureau zet zich in om samen met haar partners internationale congressen naar de stad te halen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam, Rotterdamse ondernemers en instellingen wordt jaarlijks een groot aantal bids uitgebracht. Speciaal voor initiatiefnemers van internationale congressen die zich richten op de kennisspeerpunten van de stad (haven industrieel cluster, medische en food sector) biedt Rotterdam al enige jaren een stimuleringsfonds aan. Een extra financieel steuntje in de rug, dat voor veel internationale verenigingen een eventuele laatste drempel wegneemt.

Nationale ontwikkeling

Ook Nederland doet het goed als internationale speler op de congresmarkt. In totaal vonden in Nederland vorig jaar 302 associatiecongressen plaats. Nederland staat daarmee tiende op de wereldranglijst. De nationale lijst wordt aangevoerd door Amsterdam met 120 congressen. In de ICCA ranglijst worden niet alle congressen opgenomen. ICCA verwerkt alleen de associatiecongressen met een minimum van 50 participanten. Deze congressen moeten bovendien op reguliere basis plaatsvinden in minimaal drie verschillende landen.

Comments are closed.