Première ‘Death in Venice‘ in operahuis Düsseldorf

Een nieuwe productie van Benjamin Brittens ‘Death in Venice’ zal vanaf 14 juni 2014 in première gaan in het operahuis van Düsseldorf. Deze opera was de laatste van de Britse componist die hij in 1973 schreef en is gebaseerd op het meesterwerk ‘Der Tod in Venedig’ van de Duitse schrijver Thomas Mann. De uitvoering in Düsseldorf ligt in handen van de Duits-Turkse theaterproducent Immo Karaman en sluit een cyclus van Brittens opera’s af in het operahuis als eerbetoon aan 100e verjaardag van Britten (1913-1976) afgelopen jaar. Er zullen vijf voorstellingen opgevoerd worden. De overige opvoeringen zijn op 18, 20, 22 en 29 juni.

Poster 'Death in Venice'- Düsseldorf

Het verhaal

‘Death in Venice’ is het verhaal van Gustav von Aschenbach, een succesvolle schrijver uit München die zich niet langer meer in staat voelt om door te gaan met zijn carrière. Het advies van een onbekende om op vakantie naar het zuiden te gaan, leidt ertoe dat hij in Venetië belandt. Daar komt hij niet alleen vreemde figuren tegen die verschijnen om hem de dood aan te kondigen, maar ontmoet hij ook de Poolse jongen Tadzio en diens adembenemende schoonheid brengt hem behoorlijk uit balans. Terwijl de stad wordt geteisterd door een cholera-epidemie, ziet hij in Tadzio, die met zijn familie in hetzelfde hotel als dat van Von Aschenbach verblijft, de verpersoonlijking van Eros.

De roman van Thomas Mann inspireerde Britten tot een van zijn mooiste opera’s. Met deze novelle koos hij een werk dat een weerspiegeling is van verschillende levensfasen van de auteur zelf. Het doolhof Venetië laat zich vergelijken met de donkere innerlijke gedachten van von Aschenbach. Tijdens de reis naar Venetië krijgt hij al een paar voortekenen van de noodlottige afloop. Tadzio en zijn familie worden gespeeld door dansers als een briljant opgevoerde periferie van Aschenbach’s innerlijke strijd.

 

 

‘Death in Venice’ sluit een cyclus af van Brittens producties door Immo Karaman en zijn team in het operahuis van Düsseldorf als eerbetoon aan de 100e verjaardag van Britten. Deze cyclus bevatte ‘Peter Grimes’, ‘Billy Budd’ en ‘The Turn of the Screw’ die in november 2013 opgevoerd werden.

Voor wie wil blijven overnachten, is er het ‘Düsseldorf à la card’ arrangement inclusief overnachting, ontbijt, een DüsseldorfCard voor gratis openbaar vervoer en 30 gratis of gereduceerde tickets voor attracties in de stad. Prijzen vanaf 49,- euro per persoon en te boeken via duesseldorf-tourismus.de

Comments are closed.