Bourgondisch genieten op Jersey

Michelinsterren, wereldberoemde koeien en koninklijke aardappels: als het om gastronomie gaat heeft Jersey ontzettend veel te bieden. Op het pittoreske Kanaaleiland gaat de Franse culinaire verfijning hand in hand met de meer robuuste Engelse keuken.

De inspiratie voor al dat heerlijks zit ‘m in verse seizoensproducten. Zo worden er het hele jaar door Food Festivals georganiseerd en passen restaurants hun menu aan op wat het jaargetijde te bieden heeft. Het voorjaar staat in het teken van de Jersey Royal-aardappels, vers gestoken asperges en dieprode aardbeien. Deze en andere Genuine Jersey producten staan garant voor een vaka­­ntie vol Bourgondisch genieten; een eilandreis om je vingers bij af te likken.
Plemont Bay, St Ouen. A sandy cove on the north coast with rock pools, sea caves, and cafÈ.

Eerste rang

Jersey is een klein eilandje, vlak voor de kust van Frankrijk, met een beperkt aantal bewoners, maar qua gastronomie zit je hier op de eerste rang. Er zijn maar liefst vier restaurants met een Michelinster waar op topniveau kan worden gegeten, maar ook de minder luxe gelegenheden leveren kwaliteit. Zo is The Hungry Man een begrip, met een menu vol dagverse vis en schelpdieren. Het is een onopvallend stalletje in de haven bij Rozel, maar wie de krab sandwiches eenmaal geproefd heeft weet het zeker terug te vinden. Neem er een Jersey cream tea bij, gemaakt met melk van de wereldberoemde Jersey koe. Van boter tot room en van yoghurt tot ijs: producten van deze koe staan bekend als de beste melkproducten ter wereld. Ze hebben een volle smaak dankzij het hoge botervet gehalte en worden organisch geproduceerd.
 

 

Festivals, boerenmarkten en oesters

Om de topkwaliteit van de lokale producten te vieren worden er op Jersey diverse culinaire festivals georganiseerd. Eind mei staat in het teken van het Jersey Food Festival, waar de Jersey Royals, de Jersey melkproducten en de overvloed aan vis en zeevruchten in het zonnetje worden gezet. Verder zijn er regelmatig boerenmarkten, zoals de Jersey Farm & Craft Market in St. Auban of de Franse Le Marchi Nouormand in St. Helier. Vanaf augustus kunnen oesterliefhebbers hun hart – en hun oesters – ophalen door de Oyster Trail te lopen. Onder begeleiding van een gids worden de oester- en mosselbedden in de Royal Bay van Grouville afgespeurd. Vanzelfsprekend gaat dat gepaard met een proeverij van wat er zoal verzameld is.
Seafood platter

Comments are closed.