Eten en drinken in Groot-Britannië

eten-drinken-icoon-verkeersbureaus De laatste twintig jaar heeft er een grote omslag plaatsgevonden in de eetcultuur, eerst in Londen, en later in het hele land. Want tegenwoordig speelt het gebruik van plaatselijke en seizoensproducten een prominente rol. In de jaren ’90 gingen pubeigenaren steeds meer aandacht schenken aan hun eten; ze begonnen in een ontspannen sfeer voordelig, maar smakelijke maaltijden te serveren, waarbij ze de beste plaatselijke producten inzetten.

De zogenaamde ‘gastropub’ was geboren. Over het algemeen wordt The Eagle in Farringdon als de eerste Britse gastropub gezien, maar al gauw openden er elders in Londen en daarna in het hele land steeds meer eetcafés de deuren. The Star Inn in Harome, Noord-Yorkshire en The Stagg Inn in Titley, Herefordshire behoorden tot de eerste pubs met een Michelinster. Vorig jaar werd Hand and Flowers in Marlow, Buckinghamshire zelfs de allereerste pub met twee sterren.

Eet het lokale gerecht, Fish and Chips!

Fish and Chips

Momenteel zijn er in Groot-Brittannië maar liefst 145 restaurants met Michelinsterren. De restaurants liggen verspreid over het hele land, van het eiland Skye in Schotland tot aan St Helier op Jersey, en van Rock in Cornwall tot aan Blakeney in Norfolk. Ook opmerkelijk zijn de 117 Britse restaurants met een Bib Gourmand, die een “goede maaltijd voor een redelijke prijs” serveren. Een goed voorbeeld is de pub The Hinds Head, tegenover de legendarische Fat Duck, in het dorpje Bray vlak bij Windsor, ook onder regie van Heston Blumenthal.

Tegenwoordig staat Londen ook bekend als een culinaire werelstad, met topkoks zoals Heston Blumenthal, Jamie Oliver, Fergus Henderson en de Portugese kok Nino Mendes, die zijn hedendaagse kookstijl en interessante combinatie van smaken bij Viajante in het Londense East End introduceerde en daar een ster won.

Buiten de hoofdstad zijn ook voldoende goede restaurants te vinden. Zo profileert Yorkshire zich als de regio met de meeste Michelinsterren restaurants buiten Londen. Verder noordwaarts heeft het voorheen vervallen havengebied Leith in Edinburgh een ongelooflijke renovatie ondergaan, die onder meer gepaard is gegaan met het ontstaan van een hele reeks uitstekende restaurants, waaronder die van Martin Wishart en Tom Kitchin. Maar het zijn niet alleen de toprestaurants waar u goed kunt eten. U vindt tegenwoordig fantastische eetgelegenheden, met de meest uiteenlopende prijzen in heel het land.

Eten en Drinken

Eten en Drinken

Het beste eten in Groot-Brittannië hoeft per definitie niet uit de Britse keuken te komen. Wel worden de beste Britse producten gebruikt voor gerechten uit veel verschillende landen, en zijn alle keukens van de wereld in één land – of zelfs in één stad, Londen – te vinden. De Indiër – van afhaalcentra tot aan restaurants met Michelinsterren – is van oudsher favoriet bij de Britten, maar in Londen kunt u het hele alfabet langsgaan, van A (Australisch) tot en met Z (Zulu), of in geografische zin alles van de Nieuw-Zeelandse keuken tot aan Peruaans – een van de nieuwste trends in de hoofdstad. Probeer Ceviche in Soho maar eens. Er zijn ook landspecifieke ketens, zoals Wahaca met Mexicaanse snelle hapjes,en Leon – voor gezond fastfood.

Net zo traditioneel als het Britse ontbijt zijn de fish-and-chips en de afternoon tea, die nog steeds zeer populair zijn. Fish-and-chips ontstond ruim 150 jaar en ook nu nog is het niet meer weg te denken, terwijl er tegenwoordig vaak een etiket van duurzaamheid aan wordt gekoppeld. En net zo is afternoon tea nog steeds een gegeven bij de beste hotels en theesalons, hoewel nu ook regelmatig met een bijzonder accent, zoals “fashionista’s tea” bij het Berkeley Hotel in Londen, of “men’s teas”.

De beroemde Schotse whisky

De beroemde Schotse whisky

Behalve eten hebben zowel wijn als bier een opleving ondergaan. Overal verschijnen plaatselijke brouwerijen en zelfs brouwerijtjes (bijvoorbeeld in pubs die hun eigen bier brouwen), terwijl de beste Engelse wijnen internationale prijzen hebben gewonnen. En dan niet te vergeten de beroemde Schotse whisky, die nog steeds naar de hele wereld wordt geëxporteerd. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid tijdens uw tocht door Schotland een distilleerderij te bezoeken, of deel te nemen aan een van de diverse grote whiskyfestivals.