Actieve treinvakanties in Graubünden

In 2014 bestaat de Rhätische Bahn 125 jaar. De beroemde rode treinstellen van de spoormaatschappij van het Zwitserse Graubünden vinden gemakkelijk hun weg door het majestueuze berglandschap van Vakantiegebied Nr. 1 van Zwitserland. Door honderden tunnels en over viaducten die diepe kloven overspannen. Sommige spoortrajecten zijn architecturale meesterwerken, zo imponerend dat ze als Werelderfgoed zijn erkend. Er zijn reisformules voor de rustige genieter achter het raam en voor de actieveling die het reizen met de trein wil afwisselen met wandelingen, een hotelverblijf en/of culturele bezoeken.
rhatische-bahn-graubunden

Fietsen naar het Albula treinmuseum

De Albula bergpas verbindt het dal van de Albula rivier met het Engadindal waarin het mondaine St. Moritz ligt. Vanaf het station Preda is het zalig fietsen naar Bergün, een van de mooiste dorpen van Graubünden. Je kunt er het Bahnmuseum bezoeken dat vorig jaar werd geopend. Het museum is een hoogtepunt voor alle treinliefhebbers. Aan de hand van originele en heel bijzondere museumstukken wordt de geschiedenis van de Albulaspoorlijn belicht. Het Bahnmuseum is ook een attractie voor kinderen, bijvoorbeeld met een treinsimulator in de cabine van de machinist (www.bahnmuseum-albula.ch). In Bergün kun je terug op de trein stappen, of terugfietsen naar Preda.

 

 

Nieuw: Treinbelevenispad Albula

Vanaf het treinstation van Preda kan je het Treinbelevenissenpad volgen naar Bergün. Het is een makkelijke wandeling, dus ook voor kinderen, en voor de zes kilometer heb je circa 2,5 uur nodig. Het hoogteverschil tussen begin- en eindpunt bedraagt 420 meter. Het gaat dus vanuit Preda altijd in dalende lijn en in Bergün kun je terug op de trein stappen. Langs dit Treinbelevenissenpad maak je kennis met de geschiedenis van de Albula treinroute. De wandeling voert door mooi natuurschoon, langs een wilde rivier en af en toe passeert de trein richting Chur of St. Moritz. Je ziet hem rijden op een metershoog viaduct of plots opduiken uit een van de vele tunnels. Langs het pad leer je alles over de meesterlijke constructies van de Rhätische Bahn.

Langs gletsjers en palmbomen met de Bernina Express

Onderdeel van de Rhätische Bahn is de wereldberoemde Bernina Express. De panoramische rijtuigen voeren je tijdens een dag van St. Moritz, hoofdstad Chur of Davos naar Tirano. De opstapplaats kies je helemaal zelf. Bijzonder aan de route zijn de Albula- en Berninalijn die aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO zijn toegevoegd. De Berninalijn vind je tussen Tirano en St. Moritz en de Albulalijn tussen Thusis en St. Moritz. Deze trajecten kennen zich door bijzondere panoramatochten door alpine hooggebergte, over viaducten, langs meren en authentieke bergdorpjes. Tevens bijzonder is het dat je van gletsjers en de hoogste bergtop van Graubünden ‘Piz Bernina’ (2.253m) tot aan palmbomen in Italië reist. Indien je van Tirano uit reist, dan reis je in 90 minuten van 429 tot 2253 meter boven zeeniveau!

Meerdaagse Werelderfgoed trein/wandelbeleving ‘Via Albula/Bernina’

De bovengenoemde UNESCO trajecten Albula en Bernina kan je tevens te voet afleggen. Langs deze adembenemende routes loopt namelijk een wandelpad. Je gaat met een gerust gevoel op pad, want word je moe, dan kan je nog altijd op de trein verder reizen. De Rhätische Bahn heeft verschillende tickets voor een 3-daags (ofwel het traject van de Bernina of Albula afwandelen met onderweg hotelovernachtingen en mogelijkheid om stukken met de trein af te leggen) en het 5-daags avontuur (incl Bernina én Albula route). Inclusief hotels, de treintickets, een reisgids en bagagetransport.

Comments are closed.