Tweede Wereldoorlog terug in Haags Historisch Museum

Op de toepasselijke datum van 4 mei 2014 opent het Haags Historisch Museum de Tweede Wereldoorlogzaal. De Tweede Wereldoorlog heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op Den Haag.

Sporen in het stadsaanzicht zijn nog altijd aanwezig, denk bijvoorbeeld aan de Atlantikwall, bunkers in de duinen en het stratenpatroon na het bombardement op Bezuidenhout. Den Haag had na Amsterdam de grootste Joodse Gemeenschap in Nederland. 11.000 Haagse joden zijn afgevoerd en op transport gesteld naar vernietigingskampen. Deze ingrijpende gebeurtenissen krijgen nu permanent aandacht in het Haagse stadsmuseum.

Een opstijgende V2 raket

Een opstijgende V2 raket

Een aantal aspecten van de oorlog

In de Tweede Wereldoorlogzaal komt een aantal aspecten van de oorlog in Den Haag aan bod, waaronder het dagelijks leven, de Atlantikwall, het bombardement en de Jodenvervolging. Een selectie van de 3D foto’s van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge zijn te zien. Ook worden indrukwekkende persoonlijke eigendommen tentoon gesteld, zoals een sierkettinkje en twee gesinterde vazen die uit de smeulende as van Bezuidenhout zijn gehaald.

 

 

“Dat een relatief korte tijdperiode in de geschiedenis een hele zaal in het museum krijgt, is niet meer dan terecht”, vertelt directeur Marco van Baalen.

De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke, nog steeds zichtbare rol in onze stad. Zo’n belangrijk onderdeel van de geschiedenis hoort thuis in een historisch stadsmuseum

Voor Kinderen

Speciaal voor kinderen is er een Kinderspoor door de vaste opstelling. Net als Berssenbrugge zien de kinderen stiekem van achter het gordijn en een muurtje de lancering van de V2 raket en het bombardement op Bezuidenhout en ervaren de impact van wat hij zag.

Comments are closed.