Zondag 4 mei in Münster: het Hansemahl

1 keer per jaar dienen de statige gevels van Münsters mooiste plein – de Prinzipalmarkt – als omlijsting van een feestelijke eetzaal in de openlucht. De winkeliers van de stad trakteren op een diner in een prachtig historisch decor; aan de koopmanshuizen wapperen bonte vlaggen, de honderd meter lange feestdis is gedekt in rood-witte kleuren.

Hansetag 2010

Van 13 tot 18 uur wordt iedereen die aanschuift persoonlijk bediend als een koninklijke gast. Het motto ‘De Klant is Koning’ is hier geen loze belofte, maar tastbare werkelijkheid! Op het zondagmiddagmenu: typisch Westfaalse lekkernijen, een biertje van de tap en een lekker glaasje wijn.

Koopzondag

Alle winkels in de binnenstad en de hippe cultuurwijk Bahnhofsviertel zijn open, ook van 1 tot 6. Voor mensen die van smaakvol shoppen houden, is Münster echt een ontdekking, heel gevarieerd ook: elegante winkels onder de bogengalerijen van de Prinzipalmarkt, de kleine klinkerstraatjes in de Altstadt met originele speciaalzaken en gekke boetiekjes die je nergens anders vindt, luxe warenhuizen met fraaie etalages, de bekroonde architectuur van winkelsteeg Stubengasse, cafeetjes waar studenten graag komen. De ‘grote trek’ bewaar je uiteraard voor de afsluitende HanzeMaaltijd zelf!

Voor wie wat wil zien van de 700-jarige geschiedenis als Hanzestad, zijn er gratis stadswandelingen met gids, langs oude en nieuwe plekken waar handel wordt gedreven, vaak met een opmerkelijk verhaal of een grappig weetje. Het Hanse-Kabinett in het Stadtmuseum – een tentoonstelling over de bloeitijd van de Hanzesteden – bewonder je vandaag zonder entreeprijs.
 

 

Er staat heel wat op het programma dit jaar, rond het thema ‘Hanse’:

Een lezing over het uitgestrekte netwerk van Hanzesteden in Europa: ‘Van Novgorod tot Lissabon’. Spreker is de gerenommeerde Hanse-kenner prof. dr. Hammel-Kiesow. Alleen al voor de locatie zou je er heen gaan: de antieke wapenkamer met harnassen in het Stadtweinhaus. Zondag 4 mei, om 11 uur, gratis.

Mooi contrast: in het moderne winkelcentrum Münster Arkaden presenteert de Duitse Stichting Monumentenzorg wetenswaardigheden. Ruim aandacht voor actuele gesubidieerde projecten: van varend koggeschip tot gerestaureerde kapel.

Met het Hansemahl en omringende festiviteiten houdt Münster de traditie levend en bevestigt het de reputatie van belangrijke Westfaalse Hanzestad, middelpunt van handel en dienstverlening, metropool met een open en internationaal karakter.

Comments are closed.