Zuid-Afrika en Mozambique sluiten akkoord tegen neushoornjacht

Zuid-Afrika heeft donderdag een antistroperij akkoord gesloten met Mozambique. Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de smokkel van de neushoornhoorn naar Azië. Illegale jagers worden in Mozambique ingehuurd en bewapend voor internationale criminaliteit. Via Mozambique steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden.

kenia-safari-sunset

Kruger National Park

Een groot deel van het Kruger National Park ligt aan de grens met Mozambique en is de afgelopen jaren de dupe van neushoorn stroperij. In 2007 werden er slechts 13 aanslagen op neushoorns gemeld in Zuid-Afrika, maar sindsdien is het aantal exponentieel toegenomen. Tot dusver zijn er dit jaar al 293 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Bijna de helft van de aanslagen waren in het Kruger Park, ondanks de inzet van troepen om hen te beschermen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van ongeveer 80% van de neushoorn populatie wereldwijd. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25 000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Kruger Park.

Overeenkomst tussen Mozambique en Zuid-Afrika

De overeenkomst zorgt ervoor dat we samen met Mozambique kunnen werken tegen neushoorn stroperij.

We willen er voor zorgen dat Mozambique niet wordt gebruikt als doorvoerland.

Aldus Environmental Affairs Minister Edna Molewa. De twee landen gaan informatie delen en gezamenlijk anti – stroperij technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen.

De hoorn als statussymbool

Neushoornhoorns worden gezien als een statussymbool in Azië. Ten onrechte wordt er gedacht dat de hoorn geneeskrachtige eigenschappen bezit om kanker en katers te genezen, hoewel ze zijn samengesteld uit hetzelfde materiaal als nagels (keratine). De stropers doden de neushoorn met semi – automatische geweren en verwijderen de hoorns voor verzending naar Azië. Vervolgens gaan ze terug naar Mozambique en laten de lichamen achter.

Zwaardere straffen

Mozambique heeft begin deze maand ingestemd met een wet die zware straffen van maximaal 12 jaar oplegt voor neushoorn stroperij. Tenminste 46 Mozambikanen, waaronder vijf politieagenten, werden in eigen land gearresteerd voor stroperij. Mozambique Minister van Toerisme ‘Carvalho Muaria’ tijdens de ceremonie om de overeenkomst te ondertekenen in het Kruger National Park:

In de vorige wetgeving werd stroperij niet bestraft, maar we denken dat deze wet Mozambikanen en de stroperij naar neushoorns zal ontmoedigen.

Legalisatie neushoorn handel

Zuid-Afrika overweegt de neushoornhoorn handel te legaliseren. Ze hopen hierdoor de illegale vraag te beperken en de verkoop van hoorns van neushoorns die een natuurlijke dood gestorven zijn te stimuleren. Experts kijken momenteel naar de huidige voorraden van neushoornhoorns, waar op dit moment niemand voordeel uithaalt. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen is om de neushoorn slachting te beëindigen.

Wij denken dat het kan, want we kijken naar de les die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige ivoor verkoop opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om deze oorlog te winnen.

Aldus Molewa.

Comments are closed.