Jordanië populaire religieuze bestemming

Het Jordan Tourism Board is er trots op om op 24 mei Zijne Heiligheid Paus Francis I in Jordanië te mogen ontvangen tijdens zijn bedevaartstocht. Zo bezoekt hij onder andere Bethany Beyond the Jordan, de plaats waar Jezus volgens Bijbelse vertellingen gedoopt is. Het vierde pauselijke bezoek aan Jordanië benadrukt het Bijbelse belang van plaatsen in Jordanië. Steeds meer religieuze reizigers doen behalve Israel ook Jordanië aan. Het land kent een diversiteit aan religies en komt voor in de geschiedenis van het Christendom, Jodendom en de Islam.

Kinderen worden gezegend met het water van de Jordaan bij Bethany Beyond the Jordan

Kinderen worden gezegend met het water van de Jordaan bij Bethany Beyond the Jordan

Religieuze vertellingen komen tot leven

Jordanië, het land waar volgens religieuze vertellingen vele belangrijke passages hebben plaatsgevonden, is een populaire reisbestemming. Plaatsen en personen waarover in de Bijbel, Thora en Koran wordt gesproken komen hier tot leven. Zo is Bethany Beyond the Jordan een belangrijke pelgrimsplaats. Bovendien was Amman volgens de Bijbel het strijdtoneel van de oorlog tussen koning David en de Ammonieten, waarin de hooggelegen citadel een belangrijke rol speelde. De talloze interessante monumenten, moskees , tempels en kerken in Amman zijn het bewijs van Romeinse, Byzantijnse en Islamitische invloeden.
 

 

Via de oude handelsroute langs vele pelgrimsplaatsen

Veel bezoekers kiezen voor een tocht door Jordanië over de King’s Highway, de eeuwenoude handelsroute die het noorden van Jordanië met het zuiden verbindt. Over deze weg, die dwars door valleien en natuurparken loopt, reisden kruisvaarders en pelgrims van en naar Petra en de belangrijke haven van Aqaba. Onderweg worden veel plaatsen van historisch belang aangedaan, zoals Madaba. Deze stad omvat talloze goed geconserveerde kerken met als hoogtepunt de Grieks-orthodoxe kerk van St George, waar een vloermozaïek uit de 6e eeuw een kaart van het heilige land laat zien. Niet ver hiervandaan ligt ook Mount Nebo; de berg waar Mozes volgens de vertellingen over het beloofde land uitkeek. De route vervolgt zich naar Karak, waar het imposante kruisvaarderkasteel getuigt van de aanwezigheid van kruisvaarders en dat werd ingenomen door Lawrence van Arabië. De route bereikt tenslotte via Wadi Musa, de vallei van Mozes, het eeuwenoude wereldwonder Petra. De reis eindigt in Aqaba aan de Rode Zee. Aqaba is de enige havenstad van Jordanië en speelde net als Petra een belangrijke rol in het Oude Testament. Ook is uit recente opgravingen gebleken dat in Aqaba de oudste gebouwde kerk ter wereld heeft gestaan.

De Grieks-orthodoxe kerk van St. George in Madaba

De Grieks-orthodoxe kerk van St. George in Madaba

Vijf heilige pelgrimsplaatsen

Voor de bedevaart van de voormalige Paus John Paul II in 2000 benoemde de Katholieke Kerk in Jordanië vijf plaatsen tot pelgrimsplaatsen van het jaar. Hieronder valt behalve Bethany Beyond the Jordan en Mount Nebo ook Anjara, waar Maria wordt vereerd in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-berg. Tell Mar Elias is bekend door de heuvel van de heilige Elia en Mukawir als de belangrijkste Joodse vesting na Jeruzalem in de tijd van Jezus.

Diversiteit in culturen en religies in Jordanië

Het bezoek van de Paus onderstreept niet alleen het religieuze belang van Jordanië voor christelijke pelgrims. Het benadrukt tevens de boodschap over het bestaan van verschillende culturen en religies in Jordanië. Dit is weerspiegeld in de lange geschiedenis en religieuze plaatsen die hier al millennia lang van belang zijn voor verschillende religies en beschavingen.

Aldus Dr. Abed Al Razzaq Arabiyay, ‘managing director’ van de Jordan Tourism Board.

Comments are closed.