Panama opent eerste metrolijn van Midden-Amerika

Op 5 april opende de Panamese president Ricardo Martinelli officieel de eerste metrolijn van Midden-Amerika in Panama City. Dit werd grootst gevierd met optredens van diverse artiesten bij metrostation Los Andes. Vanaf februari 2011 is dag en nacht gewerkt aan de realisatie van het project, dat tot dusver $1,88 miljard (€1,36 miljard) heeft gekost. Na deze eerste lijn zullen andere lijnen volgen en de verwachting is dat het gehele metrosysteem van Panama City in 2035 volledig afgerond zal zijn. De metro’s moeten de toenemende verkeersdrukte in de stad met bijna twee miljoen inwoners verhelpen.

Eerste metro in Panama

Eerste metro in Panama

Metrolijn 1 verbindt Noord en Zuid

Lijn 1 heeft een lengte van 13,7 kilometer en verbindt in 23 minuten het noorden met het zuiden van de hoofdstad. De 19 comfortabele metro’s met drie wagons hebben airconditioning en bieden plaats aan maximaal 600 passagiers. De dagelijks opererende lijn heeft momenteel 12 stations tussen Los Andes en Albrook en wordt vanaf augustus uitgebreid met extra spoor en twee nieuwe stations. De metro’s maken het veel gemakkelijker en sneller om vanuit de hotelzone in het zuiden het oude centrum te bezoeken of te gaan winkelen in de grote Albrook Mall. Van maandag tot en met zaterdag rijden de metro’s tussen 05:00 en 23:00 uur en op zondag tussen 07:00 en 23:00 uur. Momenteel kunnen 15.000 passagiers per uur vervoerd worden en rijdt de metro in de spits iedere 3,5 minuut. In de toekomst zal dit toenemen en rijdt er een metro iedere 1,5 minuut, waardoor 40.000 passagiers per uur vervoerd kunnen worden. Met behulp van een vrolijke campagne worden toeristen en de inwoners van de stad aangemoedigd gebruik te maken van de nieuwe dienst.

Het metronetwerk van Panama City

Het Secretariaat van de Panamese Metro (SMP) en de overheid van Panama zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het metronetwerk in een van de grootste steden van Midden-Amerika. Na uitgebreid onderzoek heeft het SMP het Red Master Panama Metro plan opgesteld, waarin vier metrolijnen en een tram zijn opgenomen. Nu Lijn 1 afgerond is, wordt hard gewerkt aan de realisatie van Lijn 2, waarvan de bouw binnen twee maanden gestart zal worden. Ook deze lijn gaat van het noorden naar het zuiden lopen en verbindt de internationale luchthaven Tocumen met de rest van de stad. Naar verwachting wordt deze in 2017 afgerond. Momenteel worden studies uitgevoerd over de uitvoerbaarheid van Lijn 3 en plannen gemaakt voor de bouw van Lijn 4.

 

Investering in de Panamese infrastructuur

De investeringen in het metronetwerk zijn onderdeel van het grote aantal investeringen van de Panamese overheid in de infrastructuur. De realisatie van het naar schatting $10 miljard (€7,24 miljard) kostende metronetwerk is hiervan de grootste investering, maar ook het recent verbeterde netwerk van metrobussen behoort tot de uitgaven. Tevens staat een grote renovatie van het Enrique Jiminez International Airport in Colon en het Enrique Malek International Airport in David, Chiriqui op de planning. De verbeterde infrastructuur draagt bij aan de bereikbaarheid voor het groeiende aantal toeristen die het land bezoeken.

Comments are closed.