Beren uit winterslaap in Europa’s grootste berenpark

Rode huisjes, glinsterende meren en uitgestrekte bossen. Dalarna, de provincie die ligt in Midden-Zweden en met zijn bergen grenst aan Noorwegen, is niet voor niets populair. Ontdek nu zelf de fantastische natuur, outdoormogelijkheden, het dalahäst, een oude kopermijn en berenpark Orsa.

hakan-vargas-s-brown-bear-sweden

Kleine beertjes voeren

De zon schijnt, de sneeuw is nog niet gesmolten, bevroren meren en wakkere beren! Op twee vrouwtjes beren na, waarvan er eentje met haar kleintjes nog in haar hol ligt, zijn de beren in Orsa Grönklitts berenpark uit hun winterslaap ontwaakt en genieten van de lentezon. Vol energie spelen en rollenbollen ze in de sneeuw, klimmen, maken salto’s en genieten dat ze weer buiten zijn. De kleine beertjes zijn vanaf eind april buiten te bewonderen.. Heb jij wel eens grote roofdieren zoals kodiakberen, luipaarden en wolven gevoerd? Nee, kom dat dan een keer doen in het Orsa berenpark in Dalarna. Hier tref je de dieren aan in hun natuurlijke omgeving. Wie weet mag je de kleine beertjes voeren als ze eenmaal buiten zijn. Orsa berenpark heeft een oppervlakte van 325.000 vierkante meter en is gelegen in Grönklitt, het is Europa’s grootste berenpark. Naast bruine beren, ijsberen en de reusachtige kamchatkaberen zijn er de krachtige katachtigen zoals Siberische tijgers, Perzische luipaarden en sneeuwluipaarden. Maar ook kun je er veelvraten, wolven en lynxen zien. Via loopbruggen en hellingbanen heb je uitzicht op het park. De ijsberen hebben ‘s werelds grootste ijsbeer faciliteit. Maar door de grote behuizingen van de dieren straalt het hele park allure uit. Neem voldoende tijd, want naast dieren is er ook een speeltuin, een restaurant, cafés, een grill en een souvenirwinkel. Wil je langer dan een dag blijven, geen punt, er zijn huisjes te huur.

Wilde haren in Skåne

Je haren gaan overeind staan ​​wanneer je in het noordwesten van Skåne stopt bij een van de vele uitkijkpunten. En, dit gebeurt niet uit ergernis, maar omdat je hier aan de kust van Skåne bent, met uitzicht op ruige rotsen, kliffen, golven en zee.

Nationale parken

Het gebied rond het schitterende natuurreservaat Kullaberg is een paradijs voor de actieve familie. Hier kun je klimmen, abseilen van steile berghellingen, wandelen of maak eens een bruinvis safari. Ben je meer een type voor een lange afstandswandeling? Trek je wandelschoenen dan aan en geniet van de kustlijn van Skåne waarlangs het 70 km wandelpad het Kullapad loopt. In het Zweeds: Kullaleden. Het is onderdeel van de Skåneleden, en heeft een award en certificering van de Leading Quality Trail ontvangen. Het pad slingert langs de gevarieerde kust van Skåne en biedt ruimte voor een bezoek aan een café of een museum die je veel van Kullabergs omgeving toont. Kullaleden begint bij Karnan dat is Helsingborgs middeleeuwse toren.
 

 

Goud zoeken in Småland

Rijk worden tijdens je vakantie? Wie wil dat nou niet? Breng een bezoek aan de Kleva Gruva in de streek Småland waar je overblijfselen uit de ijstijd kunt wassen… Als er goudschilfers over blijven ben jij de gelukkige. Het vergt wel een aparte techniek; de grond uit het water leg je in een pannetje, schud en kantel het tot er een klein laagje aarde overblijft. Dat laat je langzaam zakken en dan kan er goud op de bodem liggen. Want goud zakt altijd naar de bodem. Omdat het soortelijk gewicht acht keer zo zwaar is als glas en zelfs twee keer zo zwaar als lood. Met een beetje geluk zeef je kleine schilfers goud uit de grond!

Vrije val in West-Zweden

Liseberg in Göteborg, West-Zweden is één van de toonaangevende amusementsparken in Europa en het heeft dan ook echt een groot aantal attracties. Probeer ze allemaal maar eens uit, van de vliegende theekopjes, de botsauto’s, het reuzenrad tot de achtbaan. En wat er zoal tussenin zit. De nieuwe en meest fysieke aanwinst is de AtmosFear – de hoogste attractie met vrije val in Europa. Deze onderwerpt je aan een G-kracht 4 als je met een snelheid van 110 km/u in 3 seconden 116 m naar beneden stort. Eten kun je beter pas daarna doen.

Comments are closed.